A hét elején a törvényhozás elutasította azt a javaslatot, hogy a Szögi Lajos családjának megítélt 46 millió forintot a költségvetés állja, mert a gyilkosság börtönbe zárt tettesei képtelenek  azt kifizetni.

A hétfői ülésnapon a T. Ház elé egy olyan törvénymódosító javaslat is bekerült, amelyet a 2006. október 15-én, Olaszliszkán, a gyermekei szeme láttára meglincselt Szögi Lajos családja kártérítésének érdekében nyújtottak be. Mint ismeretes, az áldozat hozzátartozói által indított perben a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei bíróság 2010. október 20-án, első fokon 46 millió forintos nem vagyoni kártérítésre kötelezte a gyilkosság tetteseit. Dr. Kocsis Ottília tanácsvezető bíró indoklásában elmondta, hogy az áldozat minden családtagjának sohasem múló traumát jelentett

  a köztiszteletben álló apa elvesztése. A borzalmas gyilkosság után a tanár mindhárom lánya pszichiátriai kezelésre szorult, édesanyja a megrázkódtatástól szívinfarktust kapott, a feleség pedig azóta egyedül gondoskodik a családról.

A szakértők szerint a gyilkosság idején 6 éves kislány szenvedte el a legsúlyosabb lelki sérülést, ezért a bíró a számára megítélt 10 millió forint nem vagyoni kártérítéshez igazította a család többi tagjának megítélt összegeket: a középső gyermeknek 9, a legidősebbnek 8, az özvegynek 6, a szülőknek 5-5, a nagymamának 3 millió forintot. Kötelezte továbbá az alpereseket a rongálással okozott 388 ezer forint kár megtérítésére, valamint a perköltség, a szakértői költség és az illeték (összesen több mint 1,7 millió forint) megfizetésére is. Ez utóbbi összegeket a börtönben ülőknek 15 napon belül kellett volna megfizetniük.

Csakhogy a 157 évre elítélt nyolc elkövetőnek nem áll módjában sem most, sem később fizetni, mert egyikük nevén sincs már olyan vagyon, amelynek értéke akárcsak megközelítőleg is fedezné a tartozást, amit így csak a rabmunkáért kapott pénzekből lehetne fedezni. Azaz a Szögi-családnak reménye sincs arra, hogy a megítélt összegeket valaha is kézhez kapják.

Valószínűleg ez az abszurd (s nem egyedi) helyzet motiválhatta az MSZP részéről Ficsor Ádám és Juhász Ferenc képviselőket, akik november 8-án (!) Kövér László házelnöknek benyújtották a bűncselekmények áldozatainak segítéséről és az állami kárenyhítéséről szóló 2005. évi CXXXV. Törvény módosításáról szóló törvényjavaslatukat, amit a Jobbik is támogatott (!). A beterjesztésben többek között az áll, hogy „Az áldozatsegítésért felelős miniszter – kérelemre, különös méltánylást érdemlő esetben (kiemelés tőlem), a 7. §–ban meghatározott kárenyhítés helyett – a kárenyhítésre jogosult áldozat javára jogerősen megítélt, az elkövetőt terhelő kártérítés megfizetését a központi költségvetés terhére átvállalhatja.”

A beterjesztés hétfőn került az országgyűlés elé, amely azonban 117 igen és 215 nem szavazattal még tárgysorozatba sem vette a módosító javaslatot. Az ellenzéki pártok jelen lévő képviselői támogatták a javaslatot, ám a kormánypárti frakció tagjai – 8 igen és 11 tartózkodó szavazatot leszámítva – nemmel voksoltak. A megdöbbentő állásfoglalással kapcsolatosan az egyik igennel szavazó Fidesz képviselő elmondta, hogy maga is érthetetlennek tartja képviselőtársai döntését, bár hozzátette, hogy a javaslat váratlanul érte őket, nem volt róla szó a frakcióülésen.”-írja a hvg.hu