Az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet egy munkaszimulátor nevű diagnosztikai orvosi műszerrel küszöbölné ki azokat a visszaéléseket, amelyek során egészséges emberek hamis orvosi leletekkel próbálják leszázalékoltatni magukat – értesült a Magyar Nemzet.

A tervek szerint az 50-60 millió forintos orvosi műszereket Budapesten, Debrecenben, Pécsett, Szegeden, illetve Győrben helyezik majd el, várhatóan 2012-től.

„A műszerek objektív munkaalkalmassági vizsgálatokra elvégzésére alkalmasak” – mondta Pósfai Gábor, az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet főigazgatója a lapnak. A műszer vizsgálja többek között a megváltozott munkaképességűek állóképességét, az izomerőt, a reflexképességet, valamint az érzékszervek működését.

A rendszer egy számítógépes program segítségével javaslatokat tesz arra, hogy pontosan milyen munkafeladatokat tud elvégezni az illető. Ezzel ki lehet szűrni azokat is, akik hamis orvosi leletekkel akarnak visszaélni az állami támogatással, évente akár több százmilliós kárt okozva – írja a lap.