112 ember veszíti el munkahelyét Tatán a finn hűtőgépgyár csődje miatt. A csoportos létszámleépítést a cég már bejelentette a munkaügyi központban.

A Helkama 2008 májusában jelentette be, hogy tatai telephelyét 4 millió eurós beruházással bővítve Magyarországra költözteti az európai központot, norvégiai és finnországi gyárát pedig bezárja. A Helkama-csoport Finnország egyik több mint száz éves családi vállalkozása, érdekeltségei vannak az autókereskedelemben, a kerékpárgyártásban és kábelek előállításában.

Tavaly ősszel 2,1 millió euróval emelték meg a tatai cég törzstőkéjét. A vállalat vezetői arra számítottak, hogy fejlesztéseik a nemzetközi sör- és üdítőital gyártók partnereként megerősítik a cég pozícióit.

A hűtőgép-üzletágnak Magyarországon kívül Oroszországban, Vyborgban van gyára, a 360 fős üzemben az orosz piacra gyártanak kereskedelmi hűtőket.

A vállalatnál nem cáfolták a csőd hírét, azonban közölték: semmilyen sajtónyilatkozatot nem kívánnak tenni és ahhoz sem járultak hozzá, hogy az ügyvezető neve a nyilvánosság előtt megjelenjen.