Kriza Ákos (Fidesz-KDNP), a város polgármestere sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: azért, hogy tiszta képet kapjanak a város és az önkormányzati tulajdonú cég valódi helyzetéről, három területen indítottak átfogó vizsgálatot. Az egyik ilyen terület a hivatal, a másik a Miskolc Holding Zrt., a harmadik a települést érintő nagyprojektek kérdésköre.

Kriza Ákos azt mondta, hogy a holdingnál egy hónapja 11 könyvvizsgáló dolgozik napi 12 órában, s „ahány fiókot kinyitnak, annyi időzített bombára lelnek”; ezek a „bombák” mind-mind a város működését veszélyeztetik. A köz vagyonával 8 éve gazdálkodó szocialista városvezetés a holdingban hatalmas pénzügyi hiányt halmozott fel, azt pedig már félévkor lehetett tudni, hogy problémák lesznek a finanszírozhatóságban. Ennek az értéke mintegy 700 millió forint, ennyi hiányzik idén ahhoz, hogy a társaság tagvállalatai működőképesek maradjanak.

Mindezek ellenére a korábbi vezetés 18 milliárd forintos nagyságrendben újabb projekteket indított el, amelyek a városnak 5 milliárd forint kiadást jelentenek a jövőben. A Miskolc Holding Zrt. pedig – a korábbi irányítással – 6 milliárd forint hitelfelvételt tervezett erre az évre, ezen túlnyújtózkodva hiányzik az a szükséges 700 millió forint, amely a tagvállalatok zökkenőmentes működését biztosítaná.

A polgármester kitért arra, hogy az egyébként sem alacsony fizetések mellett 8 különböző jogcímen vettek fel egyéb juttatásokat a tagvállatok vezetői, prémium, hűségpénz, jutalom, költségtérítések, biztosítások formájában: 13 vezető esetében 166 millió forintot vettek fel állandó vagy eseti biztosításként, volt olyan vezető, aki egymaga 37 millió forintos biztosítást kapott. E számokból látható, hogy egy dolgot nem kerülhetett el a borsodi megyeszékhely: a válságkezelést.

Az említett okok miatt döntöttek úgy, hogy az összes tagvállat vezetőjét lecserélik, átalakítják a felügyelőbizottságokat és egy teljesen új csapattal oldják meg a helyzetet. Szakértői csoportokat hoznak létre, új irányokat jelölnek ki, de ebben a helyzetben már csak enyhíteni lehet a kárt és megnevezni a felelősöket.