Életveszélyes dologra vállalkoznak azok a magyarok, akik rendszeresen árnak ki Ausztriába, hogy pénzért vérplazmát adjanak. Az utaztatásukra szervezett vállalkozás mégis teljesen legális, mi is viszonylag könnyen megtaláljuk őket.

– Havonta hatszor lehet menni, de legalább két nappal az indulás előtt csörögjön rám telefonon, ha jelentkezni akar – magyarázza az út szervezője. – Első alkalommal plazmavétel nem történik, megvizsgálják az orvosok, s ha mindent rendben találnak, akkor a következő alkalomtól már ön is megkapja az alkalmanként járó húsz eurót.

72 óra alatt termelődik újra a plazma. Két deci vért vesznek le, 35-40 percig tart. Fájdalommentes. Délután fél ötkor indulunk majd haza, így városnézésre is van idő. Hozza el a kedves kis feleségét is, az öt alkalmanként járó tíz eurós bonuszokkal ketten akár háromszáz eurót is megkereshetnek egy hónap alatt. Gyakran három busznyi ember is összejön. Nem rossz pénz ez az ünnepek előtt.

A Déli pályaudvar mellett gyülekeznek minden szerdán és szombaton hajnali ötkor a Bécsbe induló buszokra váró vérturisták. Többségük munkanélküli, egyetlen bevételi forrásuk ez a, nevezzük így, vérdíj.

– Volt olyan kollégám, aki túl gyakran adott plazmát. Mondtam neki, hogy feldobja a talpát, ha nem fejezi be, de azt mondta, kell neki a pénz. Alkalmanként tizenkétezer forintot kapott – mondja érdeklődésünkre dr. Petrekanits Máté, a TF Terhelés­élettani Laboratóriumának vezetője. – Minden ilyen beavatkozás befolyásolja a vér oxigénszállító folyamatát. Akik túl gyakran járnak vérvételre, nagyon szellemileg és fizikailag is lepusztulnak egy idő után-írja a blikk.hu