Obama:forradalmasította a fotográfiát, amit ezek a fickók is tanúsítanak

Obama kitüntette a digitális fényképezőgép megalkotóját 

A „National Medal of Technology and Innovation” nevű díjat Barack Obama adta át a Fehér Házban, többek között Stephen Sasson-nak, az Eastman Kodak egyik alkalmazottjának. Sasson arról ismert, hogy 1975-ben ő alkotta meg a legelső digitális fényképezőgép

prototípusát. A digitális technológia akkori fejlettsége miatt abban az időben talán nem is lehetett prognosztizálni a szerkezet későbbi hatalmas sikerét: a digitális képrögzítés valóban „forradalmasította a fotográfiát, amit ezek a fickók is tanúsítanak” – mutatott Obama humorosan az eseményen dolgozó sajtófotósokra.

Sasson kameráját egy használt Super 8-as filmfelvevő optikájából és egyéb alkatrészeiből, valamint digitális és analóg áramkörökből alkotta meg. Körülbelül egy évig tartott a munka, míg működőképessé vált a szerkezet. Sasson elmondása szerint kollégáival saját magukat próbálták meggyőzni arról, hogy hordozható eszközről van szó, mivel kamerájuk igen nagy volt, ráadásul nagyon furcsán nézett ki. A gépben egy CCD érzékelő volt, az adathalmaz pedig egy audiokazettára került rögzítésre. A felvételek felírása egyenként nem kevesebb, mint 23 másodpercig tartott.

A képek visszanézése a következőképpen történt: a kazettát egy erre a célra kifejleszett lejátszóba kellett helyezni. A gép az adathalmaz beolvasását követően a 100 rögzített sort az NTSC szabványnak megfelelően 400-ra interpolálta, majd a fotót egy csatlakoztatott televízión megjelenítette. A találmányt Sasson 1976-ban mutatta be a nagyközönség előtt, melynek a „Filmnélküli fotográfia” címet adta. A résztvevők a bemutató után egy sor olyen kérdést tettek fel, amire Sasson nem volt felkészülve, íme néhány példa: „Miért is szeretné bárki televízón nézegetni a fotóit? Hogyan tárolnánk fotóinkat? Hogy néz ki egy elektronikus fotóalbum?” Mindenesetre 1978-ban a találmány le lett védve, majd Sasson az elkövetkezendő évtizedekben nagyon vigyázott szerkezetére.