Lókenőcs, a titkos „csodaszer”az izületi fájdalmakra

Lókenőcs? A név hallatán sokunkban felmerül a kérdés: Vajon mi lehet ez?A lókenőcsöt, ahogy neve is elárulja, eredetileg lovaknak készítették. 1984-ben dr. Ulf Jacoby német gyógyszerész fejlesztette ki, aki a lovak szerelmese volt. A versenylovak erősen igénybe vett lábait kezelték vele. A lovasoknál is előfordultak ízületi és derékfájdalmak, így kipróbálták magukon. A lókenőcs náluk is pozitív hatást fejtett ki, egyre szélesebb körben elterjedt használata.

Ma már sokféle lókenőccsel találkozhatunk, de szinte mind tartalmaz árnikát, rozmaringot és mentolt, melyek az első lókenőcs összetevői között is megtalálhatók voltak. Ezek az anyagok a népi orvoslásban hatásosnak bizonyultak a húzódások, duzzanatok, zúzódások, izommerevség kezelésében.

Napjainkban rengetegen küszködnek hát- és derékproblémákkal, és nem csak az idősebb korosztály. Életmódjuknak köszönhetően a fiatalok is egyre gyakrabban panaszkodnak effajta fájdalomról. A hátfájás a 30-50 év közötti emberek kb. 25%-át érinti. Gondoljunk csak a kisgyermekes anyukákra, akik naponta többször emelgetik gyermeküket, a babakocsit, bevásárlótáskát.

Egyre több ember panaszkodik térd és lábfájdalomra is. Ma még ők is többnyire az imént említett korosztályból kerülnek ki, de a jövőben már a 20 évesek is érintettek lesznek, mely a mozgáshiánynak, helytelen testtartásnak , járásnak köszönhető.
Enyhébb tünetek esetén gyakran egyszerű eszközökkel is csillapíthatjuk fájdalmunkat.
Egyes esetekben sokat segíthet a fájdalmas terület hűtése, mert ilyenkor a fájdalomreceptorok kevesebb fájdalomjelet továbbítanak.

Mások a melegre esküsznek és nekik is igazuk van. Egy forró fürdő vagy vörös fénnyel való kezelés olykor csodákat tehet. Meleg hatására fokozódik a vérkeringés, mely beindítja a gyógyulási folyamatot.

A lókenőcs egy nagyon nagy előnye, hogy egyidejűleg mindkét hatással bír. A benne levő mentol kellemesen hűsíti a bekent felületet, majd a rozmaring felpezsdíti a vérkeringést és jótékony melegség járja át a szöveteket. Végezetül az árnika is kifejti gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatását.