A jövőben biztonságban érezheti magát az árvízkárosult Dudás család Felsőzsolcán, akiknek szintén oda lett a lakásuk 2010 júniusában. Most elkészült az a monolit lakóházba, amely biztonságot nyújt a természeti katasztrófák, így az árvíz ellen is. A több mint 100 négyzetméteres ház 20,5 millió forintból készült el kevesebb mint két hónap alatt, 3600 munkaórával, példátlan összefogásnak köszönhetően. A másik két monolit lakóházba is beköltözhetnek a családok még karácsony előtt.

A szerencsétlenül járt család 2 millió forint önrészéhez a Holcim 8,4 millióval, a III. kerületi önkormányzat – gyűjtés és saját tőke bevonásával – 8,3 millióval járult hozzá. Piaci értéken közel két millió forint értékű építőanyaggal segítettek a további támogatók alacsony áron adott építőanyagaikkal. A 20,5 millió forint tartalmazza a burkolatokat, a gáz központi fűtést, és a szaniterekkel felszerelt fürdőszobát. A P1-BAU Kft. generál kivitelezőként vett részt a beruházásokban. Ezen felül a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés kétmillió forintos támogatást ad a házak bútorzatához, Vincze Zsuzsanna lakberendező pedig önkéntes munkában segíti a családokat tanácsaival.

A három gyermekes Dudásék házát júniusban tette tönkre a felsőzsolcai árvíz. Az átmeneti időszakot a feleség és a gyerekek a szülőknél egy kis szobában a családfő pedig egy lakókocsiban vészelte át.

„Nem tehetünk különbséget a nélkülözők között aszerint, hogy az ország melyik településén élnek. Katasztrófa esetén a szolidaritás nem állhat meg Óbuda-Békásmegyer határainál, ezért is éreztük kötelességünknek, hogy lehetőségeinkhez mérten segítséget nyújtsunk egy felsőzsolcai fedél nélkül maradt családnak.” – emelte ki beszédében Bús Balázs, Budapest III. kerület, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat polgármestere.

A monolit vasbeton technológia nagy előnye az időtállóság és a természeti katasztrófák elleni nagyobb biztonságot adó szerkezet, ami összhangban van a támogatók céljával: hosszú távú megoldást találni az árvízkárosultak számára. Ezt a célt segíti elő a Beston csapata, ők árvízi újjáépítésre kidolgozott speciális programjukkal támogatják a közös ügyet.

„Örülünk annak, hogy ez az épület és a hamarosan elkészülő másik két monolit lakóház például szolgálhat arra, van tartós, masszív megoldás, ami árvíz biztos és kevesebb, mint 60 nap alatt megépíthető. Ez a projekt konkrét és átvitt értelemben is illeszkedik vállalatunk filozófiájába, miszerint szilárd és megbízható alapokon építünk.” – mondta Richard Skene a támogató Holcim elnök-igazgatója.

Az ünnepélyes átadáson részt vett a rendkívüli összefogásban összekovácsolódott valamennyi fél, akik időt, fáradtságot nem kímélve vett részt a munkában, így a Holcim Hungária Zrt. a III. kerületi Önkormányzat, a Beston, a Bramac Kft., a Neo Építészműhely Kft., a P1-Bau Kft., a Semmelrock Stein+Design Kft., valamint dr. Gácsi Gabriella ügyvéd.

„A jó szándék és a segítőkészség csodálatos megnyilvánulása a most felépült három lakóház. Három nagy szervezet fogott össze egy nemes cél érdekében, hogy a Felsőzsolcai árvízben házaikat elvesztő családoknak a tél beállta előtt fedél legyen a feje fölött. A Holcim Magyarország Zrt. főkezdeményező mellett a Budapest III. kerületi önkormányzat és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzat hozzájárulásával létrejöhettek ezek a modern családi házak. Mindenki segített a tervező, a kivitelező a hatóságok és az adományokat felajánlók, hogy a három család a tragédia után is teljes életet élhessen. Ehhez kívánunk sok boldogságot nekik.”- tette hozzá Csiger Lajos a Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Közgyűlési alelnöke.

A technológia lényege
Az épületek teherhordó szerkezete (alaptestek, teherhordó falak és födémek) úgynevezett helyszíni, monolit szerkezetépítési technológiával készül, vasalt beton alkalmazásával.
Az alkalmazott módszer lényege: a teljes épületszerkezet megépítéséhez a kiviteli terveknek megfelelően úgynevezett zsaluzatot – függőleges falaknál zsalutáblákat, a födémek esetében pedig födémzsaluzatot – állítanak fel. Ezekben a statikai számítások alapján meghatározott vasalatot (betonacélokat), az építészeti terveknek megfelelően a közművek, nyílászárók helyén úgynevezett kizárásokat helyeznek el, majd a zsaluzatot összezárják és az egészet mixer kocsival a helyszínre szállított transzportbetonnal kiöntik, majd vibrálják.
A függőleges falazat zsaluzata a betonozást követő napon eltávolítható a födém zsaluzatát folyamatos ritkítások mellett 2-3 hét után lehet kiszerelni, ugyanakkor a tetőszerkezet építése a födém betonozását követő második napon megkezdődhet.
Egy átlagos méretű lakóház teljes szerkezete (alaptesttől a födémig) 6-8 munkanap alatt elkészül.

Nagyobb biztonság elérése
Az egybefüggő, masszív „doboz szerkezet”-nek köszönhetően az így épülő ház stabilabb, jobban ellenáll a durva környezeti hatásoknak, természeti katasztrófáknak. Például árvíz esetén a vasbeton tartófalak az összedőlt épületek vályogfalaival ellentétben nem veszítik el szilárdságukat, más, árvízben is szilárd falszerkezetekhez képest még vízzáróak is. (Bejáratoknál kialakított vízzáró torlaszok alkalmazásával padlószint feletti, de ablakpárkányt még el nem érő vízállás esetén is biztosítható a száraz belső tér.)

A Holcim Hungária Zrt.
A Holcim Hungária Zrt. Magyarország egyik vezető cement- és betongyártó, valamint kavicskitermelő vállalata, melynek 2009-ben elért nettó árbevétele közel 27,6 milliárd forint volt. Magyarországon a Holcim 642 főt foglalkoztat (2009.12.31-i adat). A társaság társadalmi felelősségvállalás területén végzett kiemelkedő tevékenységét 2009-ben a CSR Hungary díjjal ismerték el, 2010-ben pedig a vállalat elnyerte a Figyelő TOP 200 Társadalmi Elkötelezettség díját. További információért, kérjük, látogasson el a www.holcim.hu weboldalra.

A P1-BAU Kft.
A P1-BAU Építőipari és Szolgáltató Kft. egy 20 éve alakult, széles tevékenységi körrel rendelkező cégcsoport tagjaként építőipari generál kivitelezéssel foglalkozik. Munkatársainak mély- és magas-építésben szerzett tapasztalatait felhasználva a legmagasabb minőségi szinten valósítja meg az ipari és magán megrendelők építési-kivitelezési igényeit.

A Beston
A Beston Monolitház egy 15 éve működő, folyamatosan finomított építési megoldás, egy építésszervezési eljárás. Bevált és kiforrott monolit szerkezetű építési technológiákat alkalmazva, magas fokú előkészítéssel, a lehető leghatékonyabb szervezéssel, veszteségminimalizálással, racionális és megvalósítható tervek alapján építünk korszerű, tartós, kedvező árú, gazdaságosan fenntartható épületeket, családi házakat.

Háttéranyag

A technológiáról

A vasbetont és a monolit technológiát jóval több, mint 100 éve alkalmazzák ipari létesítmények, jelentős igénybevételnek kitett szerkezetek építésénél.
Magyarországon 1904-ben adták át az első vasbeton szerkezetű építményt, Szegeden egy víztornyot, melyet Zielinski Szilárd tervezett és épített.
Lakáscélú felhasználása főként társasházak, több emeletes épületek tartószerkezetének megépítésében merül ki, családi házak építésénél hazánkban eddig még nem terjedt el, holott előnyei kisebb méretű lakóházak építésekor mutatkozhatnak meg igazán.

A megoldás további előnyei

· Árvízállósága fokozható: a bejáratoknál kialakított vízzáró torlaszok alkalmazásával a padlószint feletti, de ablakpárkányt még el nem érő vízállás esetén is biztosítható a száraz belső tér.

· A masszív szerkezetnek köszönhetően nem csak „természetálló”, de időtálló is.

· Családi ház méreteknél nem szükséges belső teherhordó falakat, szerkezeti elemeket (pl. oszlopok) építeni így a belső tér statikai szempontból szinte korlátlanul variálható. Ezen felül a monolit szerkezet később is könnyedén bővíthető akár vízszintes akár függőleges irányba.

· A monolit vasbeton technológia előnye a magasabb fokú ellenállóság mellett (és azzal együtt), hogy a hagyományos szerkezetépítési megoldásokhoz képest keskenyebbek lehetnek az épület tartófalai. Ennek a jótékony tulajdonságnak köszönhetően a hasznos belső tér egy 100 négyzetméteres ház esetén 5-6 plusz négyzetmétert eredményez.

· A karcsúbb szerkezet lehetővé teszi extra vastagságú hőszigetelés felhelyezését, a külső falszerkezetet extrém vastagodása nélkül is, így különösen energiatakarékos épületek építhetők.

· A zsalutáblás módszerrel készült falszerkezetek burkolás vagy festés előtt nem igényelnek vakolást, egyszerű glettelést követően a burkolás, színezés közvetlenül lehetséges.
· A gépészeti elemek elhelyezéséhez így nincs szükség vésésre, a falszerkezetek megbontására, azok utólagos vakolásra.

· A technológiának és az alkalmazott anyagok kezelhetőségének köszönhetően akár fagypont közeli hőmérsékleten is folyhat az építkezés, így az időjárás a hazai viszonylatok között csak kis mértékben korlátozza az építkezést.

· A monolit szerkezetű építkezés a leegyszerűsített folyamatoknak, a hagyományos építkezési megoldásokhoz képest szükségtelenné vált fázisok (pl. vésés, vakolás) elhagyásának valamint a körültekintő építésszervezésnek köszönhetően 25-30%-kal alacsonyabb költséggel jár és 30-35%-kal gyorsabb építkezést tesz lehetővé a költséghatékonyság romlása nélkül.

A megépülő házak legfontosabb műszaki jellemzői

– 70-90 cm padlószint-kiemelés: a ház padlószintjét a talajszinthez képest 70-90 centiméterrel kiemeljük ezáltal növelve a lakóterületet, védelmét az elöntéstől (árvíz, belvíz)
– 15 cm vastag vasbeton függőleges falak
– monolit födém
– előre gyártott tetőszerkezet, rácsos fatartóval beton tetőcseréppel
– teljes körű hőszigetelés, szigetelt alap, külső falak és födém
– 16 cm extra vastag külső polisztirol hőszigetelés
– kombi-kazán (fűtés és meleg víz előállítás)
– épített kémény alternatív fűtés-előkészítéshez
– 5 légkamrás, műanyag külső nyílászárók, 1,0-es üvegezéssel