A dohányosok jelentős része abbahagyta a dohányzást, miután egy tavaly kifejlesztett, egyelőre csak külföldön kapható genetikai teszttel megvizsgálták náluk a tüdőrákra való hajlamot. A kutatók az Amerikai Rákkutató Társaság éves konferenciáján ismertették az eredményeket.

A tüdőrák kialakulásának legfőbb oka a dohányzás, de nem minden dohányos lesz tüdőrákos – illetve olyanok is megbetegedhetnek, akik nem dohányoztak. A tüdőráknak tehát genetikai alapjai is vannak. A genetikai „kitettség” mértékét számos dohányos szeretné tudni.

Az Új-Zélandon kifejlesztett Respiragene nevű teszt a genetikai adottságokat és egyéb ismert kockázati tényezőket – például a kort, a korábbi tüdőbetegségeket és a tüdőrák családi előfordulását – kombinálva ad személyre szóló tájékoztatást a tüdőrákban való megbetegedés várható kockázatáról. A teszt egy egyszerű szájkenet alapján, a tüdőrákra hajlamosító ismert pontmutációkat (egypontos nukleotid-polimorfizmusokat, SNP-ket) elemezve méri fel a genetikai kockázatot.

Az Aucklandi Egyetem kutatói 55 olyan dohányost választottak ki véletlenszerűen az egyetem adatbázisából, akik a közelmúltban sikertelenül próbáltak meg leszokni a dohányzásról. A vizsgálatban végül 46 önkéntes volt hajlandó részt venni. Valamennyi önkéntesen elvégezték a Respiragene tesztet, hogy felmérjék náluk a tüdőrák kockázatát.

Hat hónappal a teszt elvégzése után a vizsgálatban részt vevő dohányosok 32 százaléka teljesen leszokott a dohányzásról, és további 48 százalékuk csökkentette az elszívott cigarettamennyiséget.