Debrecen: abszolút esélyes a Fidesz alelnöke

Kósa Lajos ellen eddig mindenki esélytelennek bizonyult

, bár a szocialisták minden választáson új emberrel kísérleteztek. Kósa négy éve háromszor annyi szavazatot kapott, mint az összes többi induló, ez a szavazatok 74 százalékát jelentette. A Fidesz alelnöke nyolc éve is megduplázta a második helyezett szavazatait, és 12 éve is csaknem kétszer annyi voksot kapott, mint fő ellenfele. Kósa Lajoson kívül nincs is visszatérője a választásnak, leszámítva a rendszerváltás utáni első polgármestert, a szabad demokrata Hevessy Józsefet, aki nyolc éven át vezette a várost, és a harmadik ciklusát is megkezdte volna, de 1998-ban 4 százalékot kapott, Kósa pedig új indulóként 55-öt.

Miskolc: nem lefutott a verseny

A hagyományosan szocialista fellegvárnak számító Miskolcon ezúttal nincs lefutva a verseny – hangoztatták a kampányban a helyi politikát jól ismerő elemzők. A várost két ciklus óta irányító szocialista Káli Sándor tavasszal 16 százalékkal kapott kevesebb szavazatot fideszes ellenfelénél, ugyanakkor lényegesen jobban szerepelt saját pártja listás eredményénél. Mostani három kihívója közül eggyel, a Fidesz jelöltjével, Kriza Ákossal már megmérkőzött egyszer, négy éve 16 százalékkal győzte le őt. Szakértők szerint a civilben orvos-igazgatóként dolgozó fideszes politikus esélyeit növelheti a tömegvonzás, azaz a győzteshez igazodás jelensége. Választ várnak a miskolciak arra kérdésre is, milyen eredményt ér el a tavaly alakult Szemléletváltást Miskolcon Egyesület, valamint a Jobbik. Mindkét szervezet akár a mérleg nyelvét is betöltheti a miskolci testületben.

Szeged: a Jobbik visszalépett a Fidesz javára

Harmadik ciklusára készül Botka László, négy-, illetve nyolc éve is húsz százalékkal kapott több szavazatot ellenfelénél. A Fidesz új embert indít B. Nagy László személyében, de ez a pártnál szinte megszokott: eddig minden választáson új polgármesterrel állt rajtvonalhoz. Rendkívüli fejleménynek számít, hogy az utolsó pillanatokban, pénteken visszalépett Keresztúri Farkas Csaba, a Jobbik polgármesterjelöltje a fideszes jelölt javára annak érdekében, hogy megakadályozzák Botka László újbóli megválasztását.

Győr: csendes volt a kampány

Győrben idén is szoros versenyre számítanak a szavazók, hiszen a rendszerváltás óta nem akadt esélyes kihívója a szocialista polgármesternek, kivéve a legutóbbi választást, amikor is a korábbi városvezető nem indult újra, az MSZP színeiben induló jelölt pedig nem tudta hozni a várt eredményt, és csaknem nyolcezer szavazattal alulmaradt a Fidesz-KDNP színeiben induló Borkai Zsolttal szemben. Az egykori világbajnok egyébként rendkívül népszerű a városban. Politikai ellenfelei is tisztelik, talán éppen ezért az elmúlt időszakban Győrre egyáltalán nem volt jellemző a politikai csatározás. A kampány is épp ilyen csendes, már-már unalmas időszak volt. Bár az MSZP mellett idén a Jobbik is állított polgármesterjelöltet, a lakosság többségének véleménye szerint a fideszes és az MSZP-s jelölt között dől majd el a verseny.

Nyíregyháza: búcsúzik Csabai Lászlóné

Nyíregyháza most búcsúzó szocialista polgármestere 1994 óta mindenkit legyőzött a választáson. Volt, hogy Csabai Lászlóné a voksok 73 százalékát vitte, ezúttal azonban a visszavonulás mellett döntött. Székéért hárman indultak harcba. Bár a legkevésbé a Jobbik jelöltje esélyes a győzelemre, de a radikális párt tavaszi 20 százalék fölötti eredményével most is számolni lehet Nyíregyházán. A Fidesz jelöltje, dr. Kovács Ferenc intenzív kampányával mindent megtett a sikerért, azonban a városban újnak számít, a tavaszi választásokig inkább a megyében, mint a megyeszékhelyen működött. Épp ez bátorítja a szocialistákat abban a reményükben, hogy megtarthatják Nyíregyházát. És persze az a körülmény, hogy az ő emberük, Nagy László, mint eddigi alpolgármester minden tekintetben Csabainé politikai örökösének számít.

Székesfehérvár: kire szavaznak Warvasovszky Tihamér támogatói?

Székesfehérváron az az igazi kérdés, hogy a várost tizenkét éven át vezető, de az Állami Számvevőszék alelnöki posztjáért nemrégiben lemondó polgármester, az MSZP-s támogatottságú Warvasovszky Tihamér korábbi szavazói hová adták le voksukat. Soha ennyi jelölt közül még nem válogathatott a város. Öten indultak a polgármesteri székért: egy Fidesz-KDNP-s, egy MSZP-s, egy jobbikos és két független jelölt. Az elmúlt választások eredményeit nézve az látszik, hogy a baloldal korábbi fölénye már 2006-ban olvadni kezdett. Az akkor indított, főként csak a gazdasági életből ismert Fidesz-KDNP-s támogatottságú polgármesterjelölt csak alig másfél ezernyi szavazattal maradt le Warvasovszky Tihamér mögött. Tavaly aztán a polgári oldal a közgyűlésben is túlsúlyba került.

Szombathely: tavasszal kétszer több voksot kapott a Fidesz

A szocialista Ipkovich György harmadik ciklusára készül. 2002-ben még fölényesen győzte le a nyelvvizsga-botrányai miatt is meggyengült fideszes polgármestert, legutóbb azonban csak egy százalékos előnnyel tudott nyerni. Fő kihívója a Fidesz jelöltje, Puskás Tivadar. Ők ketten indultak tavasszal is egyéniben egymás ellen, Puskás az első fordulóban nyert, megszerezve Ipkovich szavazatainak a dupláját. Állított jelöltet Szombathelyen a Jobbik, és van egy független induló is.

Nagykanizsa: botrányok, viták

2006-ban Marton Istvánt, a Fidesz-KDNP támogatottját választották a város polgármesterévé. Ám Marton és a közgyűlésben akkor még többséget alkotó Fidesz-frakció, valamint Cseresnyés Péter fideszes alpolgármester, országgyűlési képviselő viszonya hamarosan elmérgesedett. Folyamatos, több pólusú konfliktusok és botrányos helyzetek jellemezték a testület munkáját. Miközben a közgyűlésben több fegyelmi vizsgálatot is indítottak a polgármester ellen, Marton István 2008 nyarán elvonta Cseresnyés Péter alpolgármester feladat- és hatáskörét. Nem sokkal később, immár a teljes nyílt szakítás jegyében Marton három taggal új frakciót alakított a testületben, ezzel a Fidesz a többségét is elveszítette a képviselők között. Újabb fordulatot az ügyben az jelentett, amikor a Fidesz-frakció kezdeményezésére, de a közgyűlés többségi támogatásával a nyár elejétől egészen a mai napig tartóan szabadságra küldték a polgármestert, annak tiltakozása ellenére. Az elmúlt évek zajos történéseinek is köszönhetően vasárnap öten mérettethették meg magukat polgármesterjelöltként Nagykanizsán.