Pusztító árvizektől tartanak az edelényiek , írja a Népszabadság . A lap helyszíni tudósításai szerint a nyári, rekord méretű áradás akkora károkat okozott a védművekben, hogy ősszel egy kisebb árvíz is katasztrófát okozhat.

A L’hullier-Coburg kastély közelében a védmű több helyen is megrogyott, néhol egész karéjokat vájt bele a víz, írja a Népszabadság. A lap tudósítója szerint szemmel is látható, hogy egy kisebb áradásnak sem állna ellen. Alapból is problémát okoz, hogy a védmű nem szabványos, hivatalosan nem is minősül gátnak, hiszen csak a hordalék kotrása során felhalmozott iszapból egyengették és alakították ki.

„Védtelebebbek vagyunk, mint tavasszal” – panaszolta Molnár Oszkár, a tizenegyezer lakosú város a Fideszből kizárt, immár független polgármestere is.

Az edelényi folyószakasz védművei állami kezelésben vannak. A vidékfejlesztési minisztérium tájékoztatása szerint a nyári áradások során meggyengült borsodi védművek megerősítése 1,3 milliárd forintba kerülne. Egyelőre csak ideiglenes javítási munkákat végeztek, és azokat is csak a legkritikusabb folyószakaszokon. A teljes helyreállításig a vízállástól függetlenül harmadfokú árvízvédelmi készültséget tartanak fenn a folyók mentén.