Miskolc, Mosonmagyaróvár és Szentbékkála nyerte az Értékgazdag Település címet

Pályázati úton nyerhették el az önkormányzatok az Értékgazdag Település címet, amelyet a Tájérték Katasztert (TÉKA) gondozó konzorcium hirdetett meg. Az elismeréssel az értékeire, azok megőrzésére, bemutatására, népszerűsítésére, fenntartható hasznosítására gondot fordító településeket jutalmazzák, lélekszám szerint három kategóriában. A 2010. év nyertese Miskolc, Mosonmagyaróvár és Szentbékkála lett.   Harminckét érvényes pályázat érkezett szeptember 13-áig a TÉKA-konzorcium által meghirdetett Értékgazdag Település díjra.
A Tájérték Katasztert létrehozó öt szervezet három kategóriában várta a pályaműveket: 10 ezer fős lélekszámig, a közepes méretű települési kategóriában, valamint 40 ezer fő fölött.
A legaktívabbak a legkisebbek voltak, húsz község és város nyújtotta be a jelentkezését azzal, hogy feltöltötte a www.tajertektar.hu honlapra a bemutatkozó videóját vagy prezentációját, valamint a településre vonatkozó értékőrző és -teremtő programját. Emellett hat közepes és hat nagyváros szállt versenybe az Értékgazdag Település címért.
A kiírók a pályázati felhívásban hangsúlyozták, hogy nemcsak a településen található értékek mennyisége alapján fogják odaítélni a díjat, hanem döntő szempont lesz az is, hogy ki mennyire vonzó módon, kreatívan tudja a saját értékeit bemutatni. A beérkezett pályaművek között valóban születtek izgalmas alkotások, érdekes megközelítések, amiről bárki meggyőződhet, a www.tajertektar.hu oldalra látogatva.

MISKOLC városa kategóriájában és a közönségszavazásban is az első helyen végezett. 2430 megtekintés mellett a látogatók 5-ből 4,6 pontra értékelték a város bemutatkozó filmjét, amely sikeresen kapcsolja össze a helyi közösséget a város értékeivel. Rendkívül ötletes és szemléletes bemutatója mellett kiemelt értéke a pályázatnak a benyújtott értékmentő és értékteremtő program is. Miskolcon példaértékűen igyekszik elősegíteni az önkormányzat, hogy az emberek mindennapjaiba beépüljön az értékközpontú, felelős gondolkodás és az értékteremtő tevékenység.

MOSONMAGYARÓVÁR város önkormányzata felismerte, hogy szükség van egy olyan programra, melynek segítségével erősíteni lehet a mosonmagyaróváriak városukhoz való kötődését. Példaértékű a 10 identitás elem, az un. ‘óváricum’ megalkotása. A település – kategóriájában- közönségdíjat is kapott: a közönségszavazáson összesítésben harmadik lett a 32 település között.

SZENTBÉKKÁLA pályázati anyaga jó példája annak, hogy hogyan fejlődhet egy kistelepülés úgy, hogy közben megőrzi a tájba illeszkedő arculatát, szerkezetét és értékeit, mégpedig a helyi gazdálkodókkal, vállalkozókkal együttműködve.
A pályázatra benyújtott kis film mindezt egy szép ívben tárja elénk, bemutatva a tájat, az értékeket és a közösséget. Érdekessége, hogy még az aláfestő zenét is a helyi templomban vették fel.

A pályázatot a hazánk tájértékeinek feltérképezése, megismertetése és értékőrző használatuk népszerűsítése érdekében létrejött konzorcium, a Budapesti Corvinus Egyetem Tájépítészeti Kara, a Földmérési és Távérzékelési Intézet, a Nemzeti Örökségvédelmi Központ, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal és a Vidékfejlesztési Minisztérium Környezet- és Természetvédelmi Helyettes Államtitkársága hirdette meg.