Meghalt Tony Curtis magyar származású amerikai színész

Meghalt Tony Curtis magyar származású amerikai színész, Las Vegas közelében található otthonában – erősítette meg az amerikai sajtóban megjelent híreket csütörtökön Clark megye halottkéme  .

Mike Murphy halottkém az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: Tony Curtis helyi idő szerint szerdán este, fél tíz előtt öt perccel halt meg, Las Vegasnál lévő otthonában. A halál okaként szívleállást állapítottak meg. Tony Curtis az elmúlt években egészségügyi problémákkal küzdött. Júliusban kórházba kellett szállítani egy asztmaroham miatt. Tony Curtis 85 éves volt.  

A kétszeres Golden Globe-díjas magyar származású hollywoodi színészlegenda olyan filmekben nyújtott feledhetetlen alakítást, mint a a Van aki forrón szereti, a Spartacus, A megbilincseltek, A siker édes illata című filmek és a Minden lében két kanál című tévésorozat.

A világszerte Tony Curtisként ismert filmcsillag eredetileg Bernard Schwartz néven született New York-ban, 1925. június 3-án. Családja Mátészalkáról származik, ahonnan New York-ba emigráltak és Emanuel és Helen Schwartz néven folytatták életüket.
Pályafutásának kezdete

Amikor Tony 18 éves lett 1943-ban, bevonult a haditengerészethez, majd a háború után színészként folytatta pályafutását Kaliforniában, az Universal Stúdiónál, ahol rengeteg fantáziát láttak színészi tehetségében.
A színészkedésen kívül a lovaglás és a vívás érdekelte. Karrierje kezdetén vette fel a Tony Curtis nevet, mellyel később bevonult a filmtörténelembe.

1951-ben feleségül vette a közelmúltban elhunyt ismert színésznőt, Janet Leigh-et (1951-1962), mely házasságból 2 lány született. Kelly és Jamie Lee Curtis. Utóbbi apja nyomdokaiba lépve elismert színésznő lett. Curtis házassága 1962-ben válással végződött, kapcsolatuk megromlása következtében. A hollywoodi sajtó Tony Curtis válása utána is hangos volt magán és nőügyeitől. Notórius nőcsábászként volt ismert. Szinte minden 10 évben új feleséggel láthattuk az újságok címlapján. A filmezést később lecserélte a festészetre. Festményei híres galériákban láthatóak.

Tony Curtis, aki fénykorában igazi szexszimbólum volt, 130 alkotásban szerepelt, és 1959-ben Oscar-díjra jelölték.
Érdekességek Tony Curtisről
# Édesapja magyar volt, ő maga is beszélt egy keveset magyarul.
# Hat gyermeke született, akik közül színész lett Jamie Lee Curtis (1958), Allegra Curtis (1966), és Kelly Curtis (1956) is .
# Fia, Nicholas heroin túladagolásban halt meg 1994. július 2-án.
# Vérmes anti-dohányos volt: Roger Moore-nak és Michael Caine-nek is ő segített leszokni a dohányzásról.
# Először 1996-ban járt Magyarországon, a kormány meghívására részt vett a Magyar Filmesek Első Világtalálkozóján.