Ha a Fidesz szavazói le akarják váltani szocialista polgármestereiket és el is mennek szavazni, akkor az MSZP utolsó fellegvárai is bedőlhetnek október 3-án – áll a Forum Politicum elemzésében. Az intézet az újbudai, a miskolci, a szegedi és az angyalföldi eredményeket vizsgálta.

Az elemzett négy önkormányzat közül nincs olyan, ahol a tavaszi eredmények alapján ne lenne esélye a Fidesz polgármester-jelöltjének – áll a Forum Politicum elemzésében.

Az elemzés emlékeztet arra, hogy Újbudán Molnár Gyula polgármester 2010 tavaszán elvesztette egyéni országgyűlési választókerületét. Szintén vesztett egyéni választókerületében Káli Sándor miskolci és Botka László szegedi polgármester. Angyalföldön azonban Tóth Józsefnek – ugyan csak a második fordulóban – sikerült nyernie.

Az elemzés szerint a Fidesz jelöltje, az újbudai Hoffmann Tamás jelenleg önkormányzati képviselő, de Molnár Gyula kihívója még nem volt. Miskolcon Kriza Ákos személyében a Fidesz a 2006-os polgármester-jelöltjét indította újra. Szegeden a Parlamentbe területi listáról bejutott, a politikában most először szerepet vállaló B. Nagy László a szocialista polgármester kihívója. A XIII. kerületben Spaller Endre, aki listáról jutott be önkormányzatba 2006-ban, és 2010-ben a Parlamentbe is.

Az elemzés szerint a négy önkormányzat közül nincs olyan, ahol a tavaszi eredmények alapján ne lenne esélye a Fidesz polgármesterjelöltjének.