Az állatok világnapján reggel 7 és este 19 óra között az Orpheus Állatvédő Egyesület a Twitteren minden 30 perceben egy megdöbbentő tényt tár fel az állatvilágból. A www.twitter.com/allatvedelem követői, és olvasói információt kapnak arról is, hogy ez a nap, hogyan zajlik a világ különböző pontjain.

Kedvencek az Állatok Világnapján
Töltse fel a házi kedvencéről készült fotóját a www.zug.hu képgalériájába október 4-én 0:01 és 24:00 között. 4 szerencsés állatbarát gazdi egy-egy állatvédelmi ajándékcsomagot kap. Az ajándékcsomagok október 5-én kerülnek kisorsolásra. Az Orpheus Állatvédő Egyesület munkatársai, és a szerencsésekkel e-mailben veszik fel a kapcsolatot a sorsolást követően.

Örökbefogadó napok az ebrendészeten!
Az Orpheus Állatvédő Egyesület által üzemeltetett Ebrendészeti Telepen teljesen ingyen örökbe fogadhatók utcáról megmentett, bajból kihúzott, megunt – kidobott kutyusok és cicusok. Az állatok oltva, parazitáktól mentesítve, chippel jelölten várják felelős gazdák jelentkezését. A gazdikereső fényképes adatbázis a www.ebrendeszet.zug.hu oldalon érhető el, bővebb tájékoztató a +36/20/360-98-46 kérhető.

Az Állatok Világnapja 2010 | World Animal Day 2010

Az Állatok Világnapja október 4-én van, amely napon az állatok védőszentjéről Assisi Szent Ferencről is megemlékezünk. Erre a napra esik ugyanis, a szent halálának az évfordulója. Az elmúlt évtiezedek és a globalizáció eredményeként az ünnep túllépett a valláson. Ma már a világ számos pontján számon tartják ezt a napot, függetlenül a vallási, és hitbéli hovatartozástól.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület arra hívja fel a lakosság figyelmét, hogy vigyázzunk a közvetlen, és közvetett környezetünkben élő állatokra. Az állatokat óvni, és védeni természetesen nem csak ezen a napon kell, de október 4-e lehetőséget biztosít például arra, hogy globálisan egy napig kiemelten legyen kezelve az állatvédelem kérdése.

A XXI. század folyamatosan bebizonyítja, hogy a rohanó világunkban az emberek egymásra sem vigyáznak, nemhogy az állatokra. Az elmúlt egy-két év, és a digitális világ internetes közösségé fejlődése rányomta véres bélyegét az emberek állatokkal való kapcsolatára. Sajnos az állatvédelem kérdése Magyarországon sem megnyugtató. Lassan naponta jelennek meg olyan hírek, információk, amelyek állatok kínzásáról számolnak be. A legszörnyűbb ebben az, hogy bizonyos emberek kihasználják a virtuális közösségi kapcsolataikat, így újabb személyek számára lehet érdekes egy-egy véres állatkínzás, amely tovább görgeti a bajt. A probléma sok esetben egy újabb állatkínzási akció lesz, amellyel az internetes társadalom tagjainak egy része bizonyítja a csoporthoz való tartozását. Jelen világunk internetes információi tehát kontrollálatlanul, sokszor állatkínzó élményeket is okozhatnak.

Gazdasági, és kedvtelési célú állattartás

Felgyorsult világunk „kelléke” lett az iparszerű nagyüzemi állattartás, amely sok esetben nem csak állatkínzásnak tekinthető, de nem is törvényes. A gazdasági állatokat iparszerűen tenyésztik, hizlalják, van, hogy gépekkel tömik. Legtöbbször ezek az állatok minden természetes ingertől hermetikusan elzárva, stresszel teli környezetben érik el a vágási idejüket. A tenyésztési helyről a vágóhelyig jutás országon belüli, és nemzetközi formája is gyalázatos. Libák-szárnyasok szállítás közben sok esetben roncsolt állapotba jutnak a „végcélhoz”, juhok – sertések a megrakott teherautókon gyakran egymást széttapossák, csontjaikat törik a hosszú út alatt… Az állatok feldolgozása gyakran durva tartási előzmények után valósul meg, ezekből a szenvedő állatokból készülnek az embert éltető, és díszes csomagolású élelmiszerek.

A kedvtelési állatok évről évre egyre szélesebb körűvé növik ki magukat, hiszen nemcsak kutyát-macskát tarthatunk, hanem a hüllők, díszhalak, díszmadarak, pókok-rovarok, egyéb állatok megszámlálhatatlan faja áll rendelkezésre legális-illegális formában, hogy tarthassuk őket. Az állatok beszerzése egyéni úton, és állatkereskedések által is megvalósulhat. A hobbi-társ állattartás a felelőségen kell, hogy alapuljon, a „kedvenc” céljából tartott állatokat egy életen át kellene, hogy tartsuk, és megfelelő háttérrel kellene, hogy rendelkezzünk a tartási-egészségmegőrzési költségek fedezéséhez. Az állattartáskor fontos lenne, hogy az állat védelme érdekében megfelelő életteret alakítsunk ki. Magyarországon évente több százezer állat válik kóborrá (megunás, érdektelenség miatt), a gyepmesteri telepeken az országban több tízezer állat kerül elpusztításra.

Október 4-én, az Állatok Világnapján, és az év egészében éljünk úgy, hogy a természettel, környezetünkkel, az abban található más fajú élőlényekkel való kapcsolatkor megtaláljuk a humánus normát. Hozzuk létre az élet tiszteletén alapuló állattartást, egy magasabb szintű környezeti normát, hogy aztán majd Mi emberek a jól tartott állatokból jobb minőségű végterméket kaphassunk.

Orpheus Állatvédő Egyesület
www.zug.hu – Állatbarát Web Kuckó
www.ebrendeszet.zug.hu – Gazdikereső Kutyák-és Cicák