A kereskedelmi csatorna 1997-es indulása óta engedélyezi, hogy ingyen terjesszék adását a szolgáltatók, most viszont a gazdasági válságra hivatkozva átalakítaná a rendszert .

Csak a legnézettebbek ingyenesek

A szolgáltatók ugyanis több mint 80 magyar nyelvű csatornának fizetnek havi sugárzási díjat minden egyes előfizető után, az RTL álláspontja szerint azonban tarthatatlan, hogy csak a két legnépszerűbb adó, az RTL és a Tv2 ingyenes a kötelezően terjesztendő közszolgálati adók mellett.

A kábelszolgáltatókhoz eljuttatott ajánlat szerint ráadásul az RTL Klub merészen sokat kér a tartalmáért: listaáron 490 forint plusz áfa az eddig ingyenes adó ára havonta, előfizetőnként, de ennek a feléért kínálják az RTL Klubot, ha az IKO adóira is előfizet a szolgáltató. A Coolt vagy a Film+-t működtető IKO tavaszig az RTL Klub résztulajdonosa volt, amikor is Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter egykori cége, az Infocenter.hu megvette az IKO tulajdonrészét. Az IKO mögött álló Rákosi Tamás nagyvállalkozó azóta is az RTL Klub igazgatóságának tagja.
Barátok közt

A listaár azonban nem sokat mond el arról, hogy végül is mennyit kell fizetnie a szolgáltatóknak az adóért. A legdrágább magyar nyelvű adókért, a sportcsatornákért sem kérnek 200 forintnál többet, az RTL Klub a végsó alku után várhatóan 100-120 forint lesz. Ez is azonban közel kétszerese a Viasat3 átlagos árának, vagyis az RTL Klub, ha sikerül a terve, a legdrágább adó lesz az alapcsomagban.

„Nyolcvan adóért fizetnek a szolgáltatók, a legnézettebb csatornát viszont ingyen osztják szét az előfizetőknek” – vázolja a helyzetet Róbert Ákos, az RTL Klub vezérigazgató-helyettese, aki szerint a csatorna saját kutatásai alapján az RTL-ért a nézők jelentős része hajlandó lenne akár a szolgáltatóváltásra is.

A kábelszolgáltatók viszont azzal érvelnek, hogy nem hajlandóak fizetni egy olyan szolgáltatásért, amit más platformon ingyen érhetnek el, hiszen az RTL Klub adása jövő nyárig az analóg földfelszíni sugárzásban is nézhető, és a digitális dvb-t rendszeren is ingyen fogható.

Kéry Ferenc, a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség elnöke a HVG-nek nyilatkozva azt mondta, hogy nem látja azt a többletértéket, amiért fizetniük kéne a másnak ingyenes RTL Klubért, és egyébként is a kettős üzleti modell sérti az egyenlő elbánás elvét.
Van nagyobb képük hozzá

Az RTL viszont információink szerint hajlandó többletszolgáltatásokat adni a fizetős adóért: jövőre a filmek már több hangsávval lesznek elérhetőek, 16:9-es képformátumra vált a csatorna, és több pénzért akár az RTL Klub hd verziójára is elő lehet majd fizetni. Vagyis a nézők más RTL Klubot nézhetnek majd kábelen, és a digitális földfelszíni sugárzásban: a műsor ugyanaz lesz, de a nagy felbontású, szélesvásznú, dolby hangzású Barátok közt csak a kábeleseknek jár majd.

Persze nem csak azért kell fizetniük a szolgáltatóknak az RTL-ért, mert többletszolgáltatásokat kapnak: a csatorna meg fogja jelölni a földfelszíni sugárzás adatfolyamát, és ha azt látják, hogy valamelyik szolgáltató az ingyenes jelet veszi át, ígéretük szerint azonnal beperelik a szerzői jogok megsértéséért. Ráadásul a hagyományos sd minőséget is csak alig elérő sávszélességen sugárzott földfelszíni jelet nem is nagyon tudják továbbosztani a szolgáltatók, mivel a többször elosztott jel minősége majdnem élvezhetetlen lesz. De legalábbis a labdát nem nagyon lehet majd látni [1] a futballközvetítéseken.

A HVG információi szerint egy olyan verzió is felmerült, hogy az Antenna Hungáriától is pénzt kér majd az RTL a műsoráért, de ez lehetetlen: egyrészt nem lehet tudni, hogy pontosan hányan is nézik a digitális földfelszíni adást, hiszen nincsenek előfizetők, az adást bárki foghatja, másrészt éppen az RTL Klub fizet az AH-nak [2] évi 400 millió forintot az adás terjesztéséért.

Kis ország, kis reklám

A szolgáltatók hivatalosan éppen az Antenna Hungária üzleti modelljét emlegetve ellenkeznek nagy hangon az országos tévé terve ellen, de információink szerint már megkezdődtek a tárgyalások az RTL Klubbal. Az AH ugyanis egy, a fogyasztóknak ingyenesen elérhető rendszerben pénzért kínálja a sávszélességét a tévéknek, akik így eljuttathatják műsoraikat és persze a műsorok közé ékelt reklámokat a nézőkhöz, a kábelszolgáltatók pedig a fizető nézőknek, az előfizetőknek kínálnak tartalmakat, amelyeket a szerzői jogok miatt meg kell vásárolniuk.

Az RTL Klub éppen azért kényszerül üzleti modelljének megváltoztatására, mert az ingyenesen terjeszthető adók modellje bedőlni látszik. Egyrészt nagyon magas a kábel- vagy műholdas tévével ellátott háztartások száma Magyarországon, ezért ez a rendszer nem jelent jelentősen nagyobb elérést az ingyenességet választó országos tévéknek, másrészt idén a 2004-es szintre süllyedt vissza a reklámpiac, közel 30 százalékkal csökkentek az RTL Klub reklámbevételei, és a másik országos kereskedelmi csatorna, a Tv2 még ennél is rosszabbul jár. Ha az inflációt is figyelembe vesszük, akkor átlagosan közel 40 százalékkal kevesebb pénz költenek a hirdetők az országos adókon.

Információink szerint, ha bejön az RTL terve, akkor bevételei 15-20 százalékát is a szolgáltatóktól befizetett összegből szerezheti majd jövőre.

Erre a helyzetre keresett választ az RTL Klub, és úgy tűnik, hogy a kábelszolgáltatók megsarcolása a legkönnyebben járható út. A földfelszíni sugárzást ugyanis a háztartások alig 25 százalékában nézik, ráadásul csak a szegényebb családoknak nincs kábel- vagy műholdas előfizetése, így tulajdonképpen az RTL Klub már rég ugyanazon a piacon verseng, ahol a Viasat3, a Film+ vagy a többi kábelcsatorna. És piacvezetőként ingyenes.

Az RTL Klub azzal érvelhet, hogy a kilencvenes évek végén segített a kábeleseknek: engedte, hogy az RTL Klubot a csupasz alapcsomagból az eggyel drágább csomagba rakják a cégek, így egy ingyenes adóval értek el jelentős többletbevételt.
A Való Világért mindent?

Az RTL Klub pozícióit erősíti az is, hogy a Tv2 első fokon pert nyert a DigiTv-vel szemben. A csatorna még 2006-ban perelte be a harmadik legnagyobb szolgáltatót, amiért engedély nélkül továbbítja a Tv2 programját műholdas előfizetői számára. A Tv2 négy éve ugyanúgy pénzt akart kérni a többi szolgáltatótól is, mint most az RTL, de a Tv2 nézettségcsökkenése miatt a csatorna végül nem mert keménykedni a nagyokkal, a UPC-vel és a T-csoporttal.

Az RTL Klub most viszont bátran erősködhet: főműsoridőben 30 százalék körül van az átlagos nézettsége a reklámozóknak fontos 18-49 év közötti korosztályban, a Barátok közt stabilan vezeti a nézettségi listákat, egyes részeit a tévé előtt ülők több mint 40 százaléka kíséri figyelemmel. Ráadásul januárban indítja a Való Világ negyedik szériáját [ az RTL Klub, amivel pont a kábeleseket akarja befenyíteni. Az év első három hónapján ugyanis kifejezetten sok a néző, viszont a karácsony utáni időszakban nagyon kevés a hirdető, ezért ha éppen a Való Világ alatt veszi le a kínálatából az RTL-t egy-egy szolgáltató, akkor számíthat a panaszos előfizetők haragjára, az RTL viszont nem kockáztat sokat, hiszen a nézőszám esetleges átmeneti esése alig okoz majd bevételkiesést a reklámszegény téli hónapokban.

Ha a nagy kábelszolgáltatók, a UPC, a T-Home és a Digi kénytelen lesz megállapodni az RTL Klubbal, akkor azután a kicsiknek is be kell állniuk az RTL kasszájához vezető sorba. Ha az RTL sikerrel jár, akkor a Tv2 az októberi vezetőváltás  után várhatóan szintén bejelenti majd, hogy pénzt kér a műsoráért. Ahogy azt már négy éve is próbálta. A szolgáltatók közti éles versenyben várhatóan jelentős áremelésre ettől függetlenül nem lehet majd számítani: inkább a kis adók félhetnek, hiszen egy-egy tematikában már így is túlkínálat van, a kilenc magyar nyelvű sportcsatorna közül pár szinte biztos kiesik majd az országos tévék akciója miatt a kínálatból.