Különös házasság

Szikszón frigyre léptek egymással a szocialisták és a jobbikosok. Közösen próbálják megakadályozni a polgári oldal győzelmét. A dolog túllépte a radikális szavazók ingerküszöbét, akik tudni szeretnék, mit szól ehhez Vona Gábor

és a párt országos vezetése.

A hatezer lelkes abaúji településen, Szikszó városában ismét övön aluli kampány folyik a polgármesteri székért. Négy évvel ezelőtt, mindössze tizenöt szavazattal előzte meg itt a szocialista Füzesséri József a jobboldal jelöltjét, Panyik Józsefet. Több tanú állítása szerint akkor a szocialista politikus sok szavazót lefizetett, ezt a feltevést egy különös hangfelvétel is alátámasztja, amelyen Füzesséri az akkori önkormányzati minisztert saját szponzoraként említi:

– „Okosak legyetek! Én azt mondom, ha okosak az emberek, én nagyon sok mindent fogok hozni a városnak! Tegnap kaptam tíz és fél milliót Lamperth Mónikától…” A felvételnek ezt a részét kapta fel 2006-ban az országos média, ám a bizonyíték sem írta felül a választások eredményét, az okos szocialisták jelöltje lett a város első embere, aki a felvétel kapcsán azt állította, a pénzt az árvízkárok enyhítésére kapta Szikszó városa. Hát persze. Az árvíz az idén sem kerülte el az abaúji várost; Szikszót háromszor öntötte el a Vadász patak. A természeti katasztrófa meghatározza a kampány hangulatát. A helyiek szerint az MSZP-s polgármester egy jogilag nem létező szervezet nevében gyűjti saját házának udvarán az árvízkárosultaknak szánt adományokat, és azt állítja, az Orbán-kormány Szikszóról megfeledkezett.

– Bajnai volt a miniszterelnök júniusig, ha olyan ügyes a polgármester, miért nem lobbizott a saját párttársainál? Az Orbán-kormány még senkit sem hagyott az útszélén, a tiszai árvíz után is segítette bajba jutott embereket – mondja a hír hallatán Szobota Ferencné, az egyik árvízkárosult, aki felháborítónak tartja, hogy polgármesterük a Parlament előtt tüntetett.

A helyi Fidesz-frakció szerint a városvezető magánakciói csak kampánymutatványok, amelyek nem szolgálják Szikszó érdekét.

– Cselekedni kellene végre, nem kecskét vinni a Parlament elé! A pénz jelentős része már megérkezett, de csipkednie kell magát az önkormányzatnak ahhoz, hogy október 31-re tető legyen a szerencsétlenül járt emberek feje felett – hangsúlyozza dr. Boholy György, a Fidesz polgármesterjelöltje. – Most a helyreállítás a legfontosabb feladat, de gondolnunk kell a jövőre is, hiszen bármikor megvadulhat a Vadász patak. Már régen elkészítettük Szikszó védelmi rendszerének a tervét, amelyre nem biztosított forrást az elmúlt nyolc év során a balliberális kormány. Homrogdtól egészen Szikszó belterületéig jelentős fejlesztéseket fogunk végrehajtani a Vadász patak mentén, de a belvíztől is meg kell óvnunk a várost. A védekezéssel kapcsolatos terveinket támogatja végre az ország vezetése – sorolja a teendőket a fideszes polgármesterjelölt. – Nem foglalkozom az ízléstelen kampánnyal, hiszen mögöttünk a kormány és mellettünk a város – teszi még hozzá.

Nem lesz könnyű dolga, mert Boholy György győzelmét a szocialisták a Jobbik segítségével próbálják megakadályozni. Az Új Szövetség Szikszóért nevű egyesületbe tömörültek a magukat most itt is függetlennek álcázó szocialisták és a szikszói Jobbik jelöltjei, akikkel közösen indulnak az önkormányzati választásokon.

Átvertek minket

Füzesséri József neve eddig jól csengett a helyi cigányság körében, hiszen 2008-ban, amikor a városban járt a Magyar Gárda, azonnal a romák védelmére kelt.

– Tüntetni vitte Jóska és a CKÖ az embereket, hatszázan mentek utcára, a romák a magasba emelték a polgármestert, aki hazaküldte a Gárdát, nem adta ki nekik a kultúrházat, ezért sok hiszékeny cigány odaadta most a kopogtatócédulát, de nem fognak rá szavazni. Csalódtak Füzesséri Jóskában, haragszanak rá a cigányok, amiért összeállt a Jobbikkal, csúnya paktum ez – háborog Varga Sándor, a Lungo Drom szikszói elnöke.

A Jobbik tavaszi sikeréhez Abaújban hozzájárultak az MSZP-ből kiábrándult baloldali emberek is, ám őket nem érinti olyan érzékenyen a szocialisták és a Jobbik különös házassága, mint a radikálisok táborát. Utóbbiakat mellbe vágta a hír. Nem csoda, hiszen az új erőtől remélték a magyar radikalizmus újjászületését az egykori kisgazda és MIÉP-es szavazók. Például Polgári Dávid, aki fiatalon csöppent a politika világába. Magával ragadta a MIÉP, de jött a keserű pirula, amikor a párt vezetése sorra szétverte a helyi szervezeteket, amelyekből kiirtotta az értelmiségi vonalat. A lelkes és még gyanútlan fiatalok után két kézzel kapkodtak akkoriban az önös érdekektől vezérelt tagok, hiszen csak a naiv ifjak szavazataival tudták véghezvinni a választások előtt a tisztogatást, a fejcseréket, az újjászervezést.

– A MIÉP-ben piszkos játszmák eszközei lettünk, később ezért nem léptem be a Jobbikba, de bíztam bennük – sorolja Polgári Dávid, aki a Gödöllői Agrártudományi Egyetem doktorandusz hallgatójaként csak hétvégenként járt haza. Nem volt naprakész információja a szikszói helyzetről, akkor tudta meg, hogy feloszlott a helyi Jobbik, amikor meghívást kapott az újjáalakult szervezet bemutatkozó estjére.

– Alig hittem a szememnek, amikor megpillantottam az MSZP-s polgármestert, aki saját házának udvarán nyájas házigazdaként fogadta a jobbik tagjait és szimpatizánsait. Csak álltam és lestem! A szocialista városvezető koccintott vendégeivel, majd előadta programját az „új erő” nyilvános ülésén. Később felszólalt Lemperger Andrea, a szikszói Jobbik új elnöke is, aki arra biztatta a jelenlévőket, hogy októberben a „független” Füzessérit támogassák szavazataikkal.

Ahogy fogalmaz, Takács Lászlóné beszéde alatt már a karját csipkedte, mert fel akart ébredni a szörnyű rémálomból:

– Gyurcsány hazafi volt, nem tudták megtörni az izraeliek, mondta a Jobbik gyűlésén a szikszói MSZP–SZDSZ vezéregyénisége, Takács Lászlóné, aki folyton Orbán Viktort szidta, a külföld emberének nevezte a miniszterelnököt. Betelt a pohár. Nem bírtam tovább hallgatni a sületlen, gyűlöletkeltő szónoklatot, sarkon fordultam, magam mögött hagytam Füzesséri udvarát és a szikszói Jobbikot – idézi fel megdöbbentő élményeit.

– Szétverik vidéken a pártot, eltűnt a szikszói szervezet, a miskolci elnököt, Baksy Rezsőt is félrelökték. Ez már a harmadik felvonás. Bíztam Torgyánban, majd a MIÉP-ben, ami szétesett, hittem a Jobbikban, de hülyére vettek, átvertek – fakad ki a felháborodás a radikális fiatalemberből. Elárulja, találkozni akar Vona Gáborral, mert a párt első embere tavasszal a szerencsi nagygyűlésen kijelentette, amennyiben becsapnák szavazóikat, ragadjanak baseballütőt és verjék ki őket a Parlamentből.

– Baseballütőt nem viszek, de szeretnék a szemébe nézni Vonának. Átvertek minket – fakad ki keserűen Polgári Dávid.

„Szocialista cselszövés”

A Demokrata munkatársa természetesen megkereste a helyi elnököt, Lemperger Andreát és a Jobbik összes szikszói jelöltjét, akik egybehangzóan azt válaszolták, nem nyilatkozhatnak, mert megtiltották nekik, forduljunk inkább Egyed Zsolthoz, a párt megyei elnökéhez.

Megtettük.

– Tipikus szocialista cselszövés – világosított fel bennünket Egyed Zsolt a szikszói helyzetről. – Nem indítottunk polgármesterjelöltet, mert nem találtunk párton belül megfelelő embert, de fogalmunk sem volt róla, hogy az Új Szövetség Szikszóért, a nevében is keresztény egyesület keretein belül szocialisták bújnak a függetlenség álarca mögé. Azt hittük, egykori MIÉP-tagokkal és kisgazdákkal kötöttünk választási megállapodást. Ez a felállás vállalhatatlan! Az MSZP értékrendszere épp oly távol áll hitvallásunktól, mint a Fideszé. Vizsgálatot indítunk és sajtóközleményben is elhatárolódunk a szocialistáktól sürgősen – nyugtatta meg a Demokrata olvasóit még a múlt héten a Jobbik borsodi vezetője, aki azt is elárulta, a Demokrata és a miskolci Trend Televízió munkatársainak köszönhetően értesült a radikálisok és a szocialisták egybeolvadásáról.

Örömmel segítettük az információáramlást, de a hatezer lelkes Szikszó nem túl nagy város, és az országos hírnévvel bíró Füzesséri József sem kisgazda vagy MIÉP-es politikusként vált ismertté a megyében.

– Egyed Zsolt ott volt az alakuló ülésen, a jelöltállítás átment a megyei szűrőn. Tökéletesen tudja, hogy Füzesséri fizeti a kampányt. Jóska az Abaúji Leader Egyesület elnöke, komoly kapcsolatrendszerrel rendelkezik, nemcsak a szikszói Jobbik konyhájára hozhat pénzt, hanem magasabb jobbikos körökbe is. Egyébként azért nincs elég emberük Szikszón, mert a tizenhat fős tagság kilépett, követte Csupka Erikát, a korábbi elnököt, akinek elege lett a haszonlesőkből. Megyeszerte ez a helyzet, megsemmisülnek sorra a helyi szervezetek, eltűnnek a tagok. Politikai prostitúció áldozata lett a Jobbik, egyre több sejtjét zabálja fel a halálos kór, ha így megy tovább, néhány éven belül széthullik a mozgalom.

– Bőcsön a cigányságnak oszt adományokat a polgármesterjelöltünk, Szikszón a szocik zsebében vagyunk, Miskolcon Szegedi Márton lett a jelöltünk, pedig három évig nem is sejtettük, hogy Szegedi Csanádnak testvére is van. Sajóbábonyban tavaly majdnem ottmaradt egy család a piros Suzukiban, amelyet negyven, a szocialista Müllerné által felbőszített, és felfegyverkezett cigány ütött–vágott. Csak a gondviselésnek köszönhető, hogy az MSZP és a Jobbik bábonyi akciója nem követelt emberáldozatot. Sokan csak a borsodi vezetést szidják, azt hiszik, semmiről sem tud Budapest, pedig számtalan levelet, dokumentumot, hangfelvételt küldtünk már az elnökségnek, de érdemi válasz sohasem érkezett – árad a panasz a miskolci Jobbikhoz tartozó informátorunkból.

Mint Demszky a kátyúnál

Az MSZP és az SZDSZ szikszói frakcióvezetője szerint, a függetlenként induló baloldali politikusok esélyeit növeli a Jobbik támogatása az önkormányzati választásokon. A balliberális politikus úgy tudja, az Új Szövetség Szikszóért Egyesület tevékenységére a Jobbik és a Magyar Szocialista Párt már rég áldását adta.

– Ezt a kérdést mind a két párt lerendezte már a tagsággal, a helyi és az országos vezetéssel egyaránt. Közösen sorakoztunk fel az új politikai kultúrát képviselő polgármesterjelölt mögé – világosít fel bennünket Takács Lászlóné frakcióvezető.

Az úgynevezett új politikai kultúrát tehát Szikszó régi szocialista polgármestere testesíti meg az Új Szövetség Szikszóért nevű társaság szerint. Ez olyan izgalmas fejlemény, hogy a Demokrata szükségesnek érezte megkérdezni erről az érintettet magát is.

– Nem tagadom meg sem az MSZMP-s, sem az MSZP-s múltamat. Nem lépek ki a Magyar Szocialista Pártból, amely most nem indít Szikszón jelöltet. Széles körű összefogás született, félretettük a pártokhoz való kötődést, függetlenként méretjük meg magunkat a választásokon – érvel Füzesséri József szocialista polgármester, amikor arról faggatjuk, mit is jelent számára az új politikai kultúra és a függetlenség.

Az egyesület programjáról egyébként semmit sem tudnak a helyiek. Szórólapjain csak a Fideszt szapuló mondatok olvashatók. A legszebb azonban az, hogy Füzesséri József új és független csapatával olyan vehemenciával támadja az önkormányzatot, mintha nem is ő lenne Szikszó első embere. Dudál, mint Demszky a kátyúnál, jegyzi meg csípősen róla egy szikszói polgár.

A képviselő-testület fideszes tagjai már régen elhatárolódtak a szocialista Füzesséritől, aki ritkán bukkan fel a városházán, de egyre gyakrabban szerepel a hírekben. A polgármester szabad idejében kecskével tüntet a Parlament előtt és jobbikos kerti partikon tetszeleg a házigazda szerepében. Az MSZP-s városvezető remélhetőleg így készül az ellenzéki szerepre, hiszen ez a méltatlan komédia néhány hét múlva véget ér-írja a Demokrata