Blikk: Tálibok rakétája ölte meg Juditot

Budapest‒Baghlan ‒ Csak hét óra választotta el Pappné Ábrahám Judit törzsőrmestert (†31) attól, hogy újra megölelhesse ugyancsak szerződéses katonaként szolgáló férjét Magyarországon. Ehelyett a nemzeti lobogóval letakart koporsóban tér haza Afganisztánból.

A katonanő hétfőn vesztette életét Baghlan tartományban. A 15 páncélozott járműből álló magyar konvojt orvtámadás érte magyar idő szerint hajnali fél négykor Baghlan tartományban, Puli Humritól 20 kilométerre északnyugatra. A Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) nyolcadik váltása, a tatai Klapka György Lövészdandár 29 katonája Mazar-i-Sharifba, a NATO-erők északi központjába tartott, hogy onnan hazainduljanak. 63 társuk biztosította őket. A konvoj 11 páncélozott To­yota terepjáróból, illetve négy előtte haladó páncélozott felderítő Humvee-ból állt. A negyedik Toyota alatt lépett működésbe a házilag készült bomba. Három irányból kézifegyverekből tüzet zúdítottak rájuk, majd a vállról indított páncéltörő rakéta (RPG) telibe találta a negyedik ­Toyotát.

– A konvoj parancsnoka erősítést kért, német, illetve afgán katonák és rendőrök érkeztek. A magyar oszlop visszatért táborába, ahol a sérültek orvosi ellátást kaptak. A mazar-i-sharifi kórházba szállításukat tomboló homokvihar akadályozta – közölte Benkő Tibor altábornagy, vezérkari főnök.

Az életveszélyes sérült, a tatai lövészdandár zászlósa kómában van. A másik két sérült – a gépkocsivezető és egy katonaorvosnő – állapota súlyos.
A negyedik Toyotát találta el a páncéltörő rakéta, megölve a törzsőrmester nőt, és megsebesítve három társát

– Pappné Ábrahám Juditot a Magyar Honvédség hősi halottjává nyilvánította, posztumusz hadnaggyá léptette elő – jelentette be Hende Csaba honvédelmi miniszter, közölve: a kormány Afganisztán-politikája változatlan. Ugyanakkor nem tagadta, hogy az ázsiai országban folyamatosan romlik a biztonsági helyzet, és emlékeztetett arra, hogy nyár eleji, afganisztáni látogatásakor nem találta megnyugtatónak a magyar katonák biztonsági körülményeit. Ezek javítására százmillió forintos nagyságrendű intézkedéseket kezdeményezett.

Pappné Ábrahám Judit 2002 nyarán lépett be a Magyar Honvédséghez. 2003-ban Macedóniában, 2007-ben Koszovóban önkéntes békefenntartó volt. Utóbbiért kitüntették. Férje szintén a tatai dandár katonája, néhány napja, az előző váltással tért haza ugyanebből az afganisztáni misszióból.

Mit kell tudni Baghlanról?

Baghlan a 34 afgán tartomány között gazdaságilag az egyik legfontosabb, mert ásványkincsekben gazdag, és ott található a Dél- és Észak-Ázsiát összekötő stratégiai jelentőségű Salang-hágó – nyilatkozta a HVG.hu-nak Mátyus Sándor, a fél éve hazatért kabuli magyar nagykövet. Aki hozzátette: a szovjet megszállás idején is Bahlanban voltak a legnagyobb harcok. A tartományban a konfliktus súlyosbodik, két járásban az ellenség gyakorolja a hatalmat.

Az északi katonai körzetben a németek, a svédek, a norvégok mellett a vezető nemzetek egyike a magyar. A Tartományi Újjáépítési Csoport irányításán kívül Baghlan tartományban az amerikaiakkal együtt egy 40-50 fős csoportban „pártfogolnak” a magyarok egy afgán zászlóaljat.

Négy magyar hősi halott a katonai missziókban

2004. június 17-én az iraki al-Hillából indult, ivóvizet szállító magyar katonai konvoj mellett pokolgép robbant, megölve Nagy Richárd (†27) szakaszvezetőt.

2008. június 10-én Kovács Gyula (†30) tűzszerész főtörzsőrmester pokolgép hatástalanítása közben halt meg Afganisztánban Baghlan térségében.

2008. július 12-én a Kovács Gyulát váltó tűzszerészt, Nemes Krisztián századost (†32) ölte meg egy robbanás a Kunduzba vezető úton.

2010. augusztus 23-án meghalt Pappné Ábrahám Judit-írja a blikk.hu