A rómaiaknál a péntek a kivégzések napja volt, az Utolsó vacsorán pedig 13-an ülték körül az asztalt. A babonák és hiedelmek átvészelik az évszázadokat.

A péntek rossz nap, a 13-as számot évszázadok óta már önmagában is szerencsétlennek tartják, a kettő együtt pedig tragédia – azok számára, akik hisznek az efféle dolgokban. Vannak, akik irracionálisnak tartják az ezzel kapcsolatos félelmeket – tudományos nevén a triszkaidekafóbiát –, míg mások ki sem mozdulnak a négy fal oltalmából, ha szerintük balsejtelmeket hordoz a dátum. Mint a mai, 2010-ben először és utoljára.

Az álláspontok alátámasztására lehetnek igazolások és ellenérvek. Amerika sok városában a 12. emeletet a 14. követi, Michael Ballack pedig sajnálhatja, hogy 13-as szerepel a mezén, mert talán ennek „köszönhetően” nem lehetett a világbajnoki bronzérmes német válogatott tagja… A Forma-1-ben nincs 13-as rajtszámú autó.

Amerika a leginkább babonás. Mint annyi más területen, e nap kapcsán is onnan eredeztethető a régi hiedelmek életben tartása. Vannak persze más numerusokkal összefüggő babonák is. Olaszországban a 17-es, a távol-keleti kultúrkörben a 4-es számot kísérik hasonló előítéletek.

Ám a péntek 13-a egyes üzletemberek, filmproducerek számára nemhogy szerencsétlen, de éppenséggel nagyon is kedvező együttható, lévén, hogy degeszre keresik magukat a kapcsolt termékekkel.

A régi rómaiaknál a péntek a kivégzések napja volt – Jézust is ekkor feszítették keresztre –, a középkori Angliában szintúgy, de sokan azt is kikövetkeztették, hogy az Úr pénteken száműzte Ádámot és Évát a Paradicsomból. Ami a 13-ast illeti, magyarázatként citálható, hogy az Utolsó vacsorán ennyien vettek részt. Talán a tudománnyal – vagy a tudománytalansággal? – való összekacsintás, hogy 1992 óta augusztus 13-át a balkezesek világnapjaként tartják számon.

Többen lottóznak és többen is nyernek

Bár a babonások úgy tartják, hogy péntek 13-a balszerencsés nap, ilyenkor mégis nő a forgalom a szerencsejáték-szolgáltatóknál. A nyertesek száma és a kifizetett összeg is emelkedik – tájékoztatott az Ikarus Kft. egyik egri lottózójának a dolgozója. Utoljára tavaly októberben esett péntekre a hónap 13. napja, akkor kétszázezerrel több szelvényen játszottak, a kifizetés pedig több mint a duplája volt az átlagos 100 ezer forintnak.

Személyes példával és ellenpéldával minden bizonnyal bárki szolgálhatna. E sorok szerzőjét 1984. július 13-án, pénteken a biharpüspöki átkelőnél a román határőrök a táskájában talált könyvek (Ormos Mária: Páduától Trianonig, illetve Balás Gábor: A székelyek nyomában) miatt leszedték a vonatról és visszaküldték Magyarországra. Ez volt a nap rossz híre. Viszont ugyanekkor tudta meg azt is, hogy nem egészen kilenc hónap múlva háromtagúvá bővül a család.

Angyali Piró, a Lőrinciben élő boszorkány szerint az egyik nap olyan, mint a másik, a péntek 13-a csak annyiban különbözik a többitől, hogy beleplántálták az emberek agyába az ezzel kapcsolatos hiedelmeket.
– Mindent a hitünk határoz meg – mondta. – Ha otthon felejtek valami fontosat, amiért vissza kell mennem, és ez esetben bebeszélem magamnak, hogy nem lesz szerencsém, akkor valóban nem lesz.
Piró egyébként 13-án született, miként az unokája is. Utóbbi ráadásul decemberben, Luca napján. Még csak nyolcéves, de már három nyelven beszélő tündéri kislány – tette hozzá.