Tízen meghaltak szombaton a Duisburgban megtartott Loveparade technozenei fesztiválon. Többen be akartak menni egy lezárt területre, de a rendőrség visszatartotta őket, és ezután egy aluljáróban tört ki pánik. Egymást taposták el az emberek.

Tíz embert kellett újraéleszteni, és legalább tizenöten megsérültek – közölte a Ruhr-vidéki német város rendőrsége. A mentősök a nagy tömegben nehezen tudtak eljutni a sérültekhez.

A duisburgi városháza szóvivője azt közölte: további tömegpániktól tartva a rendőrség, valamint a város vezetői úgy döntöttek, nem ürítik ki azonnal az utcákat, ahol a szervezők szerint csaknem másfél millióan jelentek meg.

Az első Loveparade 1989-ben volt Berlinben, és ez lett Európa legnagyobb utcai techno-fesztiválja. A német főváros vezetése és a szervezők azonban a 2007-es parádé előtt nem tudtak megegyezni a biztonsági és a logisztikai feladatokról, ezért Berlin úgy döntött, hogy nem biztosítja tovább a rendezvény helyszínét.

A szervezők a következő évben Dortmundba költöztették a Loveparade-ot, amit tavalyelőtt Essenben tartottak meg. A 2009-ben elmaradt program után idén újra megindultak a technótól hangos kamionok Duisburgban.