Meghalt egy rendőr péntek délután Budapesten, a Keleti pályaudvar közelében.

Sas Oszkár, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese szerint a XIV. kerületi rendőrök pénteken délután egy közlekedési szabálysértővel szemben akartak intézkedni, de a fekete BMW-t vezető férfi nem állt meg. Ekkor a járőrök üldözni kezdték, és közben segítséget kértek. Az autót a sajtóügyeletes szerint sikerült is megállítani a Baross téri parkolóban, de miután megállt, a rendőrautóból kiszálló 30 éves járőrt hirtelen hátramenetbe kapcsolva elütötte.

A rendőr a helyszínen életét vesztette, a BMW-t pedig végül a Gubacsi úton sikerült elfogni. Kihallgatása folyamatban van – mondta Sas Oszkár, aki további részleteket egyelőre nem mondott. Az MTI információi szerint az autónak egy női utasa is volt, őt is előállították.

Az ügyeletes arról nem beszélt, hogy dördültek-e lövések, bár tudósítónk szerint a Baross téri parkolóban a helyszínelők által krétával körberajzolt féknyomok mellett töltényhüvelyeket is lehet látni. Az [origo]-nak egy közelben lakó olvasó is arról számolt be, hogy lövöldözés volt a Baross téren, a Keleti pályaudvar közelében. Olvasónk négy vagy öt lövést hallott, majd egy, helyszínről a Verseny utcán keresztül menekülő BMW-t látott, amelyet több rendőrautó üldözőbe vett. A történtek más szemtanúi is lövésekről számoltak be tudósítónknak.

Az [origo] helyszínen tartózkodó tudósítójának több szemtanú – a közelben dolgozó pénzváltók és gyros árusok – azt mondták, látták, amint a Verseny utca felől behajt egy fekete BMW a Baross téri parkolóba, ahol összeütközött egy rendőr járőrautóval. Abban a szemtanúk nem voltak biztosak, hogy a rendőrautó szándékosan ütközött-e a másik kocsival, hogy megállítsa, vagy véletlenül történt karambol.

Beszámolójuk szerint az ütközés után odaérkezett egy másik járőrautó, amely keresztbe állt az úton, és egy rendőr kiugrott a kocsiból. Megpróbálta megállítani a BMW-t, de az nem állt meg, hanem gázt adott, elütötte a rendőrt, majd szűk ívben megfordult, és nagy sebességgel kihajtott a parkolóból – mondták a szemtanúk, akik úgy emlékeztek, hogy ekkor dördültek lövések, de nem tudták megmondani, hogy pontosan hány lövést hallottak, és azt sem látták, hogy ki lőtt. Az egyik szemtanú azt mondta, a BMW akkor ütötte el a rendőrt, amikor megpróbált nagyon gyorsan megfordulni a parkolóban, és eközben kicsúszott a hátulja, a rendőr pedig a hátsó kerék alá került.

Az Országos Mentőszolgálat sajtóügyeletén az [origo]-nak azt mondták, olyan súlyos sérülései voltak a rendőrnek, hogy már nem tudtak rajta segíteni a kiérkező mentők. Az ügyeletes más sérültekről nem tudott.

A rendőrség hősi halottnak tekinti az elhunyt rendőrt. Pintér Sándor belügyminiszter a délutáni kormányszóvivői tájékoztatón közölte, hogy egy rendőr zászlós szolgálatteljesítés közben elhunyt. Pintér azt mondta, bátorsága előtt „fejet hajt”.

Egy szemtanú a következőket monda a kuruc.info-nak
„Nekem (szerencsém) volt a HELYSZÍNEN látni a dolgokat, nekem is csak másodperceken múlhatott talán az életem!
Egy 20-as éveiben járó cigó ffi, egy 80-as évek beli jobb oldalon bevert üvegű BMW-et vezetett. Szerintem kb. 150 km/h sebességgel hajtott előre a bűncselekmény előtti egyenes szakaszban, ahol én éppen átkeltem a zebrán!
Előre is halálbüntetést kívánok neki!”