Botrányok kísérik a Fidesz polgármesterjelöltjeinek állítását számos nagyvárosban, az MSZP pedig mintha eleve feladta volna – így fest a helyzet az önkormányzati választások kiírásakor.

Áll a bál a miskolci Fideszben is. Az országos választmány a napokban szétzavarta a helyi pártszervezetet, a megyei elnök Ódor Ferencet nem indítja újra – a Tiszaújvárosban országgyűlési mandátumot szerzett, a borsodi ősfideszesek előtt jobbára ismeretlen Mengyi Rolandnak szánják a posztot. Ódor ellen azt hozzák föl a pártban, hogy túl sokáig támogatta a korábbi fideszes, Jobbik-támogatással függetlenként a parlamentbe jutott edelényi Molnár Oszkárt, illetve hogy a megye már-már a kezelhetetlenségig eladósodott

. A megyeszékhelyen a jelenlegi állás szerint az árvízügyek miatt mostanság kissé „megpörkölődött” Káli Sándorral (MSZP) szemben 2006-ban még alulmaradt, nem helybéli – Erdélyből a kilencvenes évek elején áttelepült – orvos, Kriza Ákos próbálkozhat, de biztosra ő sem mehet.

A Borsodban erős Jobbik támogatása nélkül a Fidesznek kevés az esélye az egyébként számos sarkalatos ügyben, így főképp a cigánykérdésben csaknem jobbikos retorikát használó Káli ellenében. Úgy tudni, a tárgyalások gőzerővel folynak a két jobboldali párt között. A „nemzeti radikálisok” elutasítják a fajsúly nélkülinek titulált Krizát, mondván, hivatalosan eltitkolt, de a városban közismert, komoly egészségügyi problémái miatt a ciklus során csaknem másfél éven keresztül nem vett részt a közgyűlési munkában (miközben tiszteletdíját fölvette), s végül a mandátumáról is lemondani kényszerült. Más jelöltben lapzártánkkor még nem tudtak megállapodni. Jobboldali támogatást remélve korábban emlegették a megyei iparkamarát vezető Bihall Tamást, aki azonban alighanem támadható aspiráns lenne, mert az ETL Rt. olajcég vezérigazgatója volt a nagy olajbotrányok idejében.

Az észak-magyarországi régiót ismerő, az üzleti élethez kötődő források jelentős összeesküvést sejtenek a Fidesz tudatos – hivatalosan az aktívabb mozgalmi élet követelményével indokolt – miskolci pártönrombolása hátterében. E szerint hagyják veszni Miskolcot (pontosabban ha nyernek, jó, de ha nem, az sem baj), cserébe az MSZP „kivonul” Nyíregyházáról. A vizionált paktum tétje, hogy az országos viszonylatban példás gazdasági mutatókkal büszkélkedő szabolcsi megyeszékhely – például közműcégek fúziója révén – segíthet kozmetikázni az eladósodott fideszes koronagyarmat Debrecen mérlegét. -írja a hvg.hu