Varga László, az MSZP Borsod megyei elnökhelyettese, országgyűlési képviselő csütörtöki sajtótájékoztatóján Miskolcon azt mondta: ebben a helyzetben a segítő szándék és a civil szféra összefogása nem elég, ezért felszólítják az összes fideszes politikust „a megyében és a megyén túl”, hogy legyenek szolidárisak Borsod megyével.

Bizalmat kaptak az emberektől, legalább kárenyhítés legyen, „lépjenek” – mondta.

Varga László a szerdai kormányülésen elhangzottakra reagálva azon véleményének adott hangot, hogy az előzetes ígéretek alapján azt várták, döntenek az árvíz okozta károk enyhítéséről. „Mindenki ezt várta, így tudta”, többek között azért, mert számos kormánypárti politikus, maga a miniszterelnök is a megyébe látogatott az árvíz idején, megnyugtatták a védekezőket, az érintetteket, hogy a kormány segíti a megyét és nem hagyja magára az árvízkárosultakat – közölte.

Nagy Anna kormányszóvivő szerdán jelentette be: július elején hozza meg a kormány az árvíz utáni helyreállításhoz szükséges döntéseket, július közepén pedig a károk enyhítésére vonatkozó döntéseket.

A szocialista politikus azt mondta, június végére nem sikerült meghozni a döntéseket, a kormány halogatja azokat, ami gyakorlatilag lehetetlenné teszi az önkormányzatok számára a tervezést.
Hozzátette: az önkormányzatok likviditása komoly veszélyben van, és fennáll az a veszély is, hogyha tovább csúszik az érdemi tervezés, illetve az árvíz okozta károk enyhítése, sokan nem költözhetnek vissza télre házaikba.

Kérdésre válaszolva azt mondta: nem eretnek gondolat európai uniós forrásokat bevonni az újjáépítésbe, de nagyon komoly problémák vannak, emberek tömegei laknak elfogadhatatlan életminőségeket nyújtó ingatlanokban, az önkormányzatok pedig nem tudják elindítani az építkezést. Komoly ígéretek voltak a vis maior alap nagyságrendekkel történő megnöveléséről, az élet újrakezdéséhez kellene a forrás.

Amit a kormány mond, az hosszú távú kérdés – vélekedett, de itt rövid távon kell kezelni a helyzetet. Ez nem politikai kérdés, szerinte a megye politikusainak pártállástól függetlenül „oda kellene állni” ebben a kérdésben.