Gondatlan közveszély-okozással kapcsolatosan a Borsod megyei főügyészséghez érkezett az a feljelentés, amely azt vizsgálja, felmerül-e a bűncselekmény gyanúja Felsőzsolca árvízi elöntése kapcsán és ha igen, melyek voltak azok az okok, amelyek ehhez a helyzethez vezettek június elején. A Borsod megyei főügyészség átadta a Miskolci Városi Ügyészségnek az ügyet, ahol feljelentés-kiegészítést rendeltek el.

A Miskolci Városi Ügyészség „az eljárási cselekmények lefolytatására” a Borsod megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályát kérte fel. Ennek határideje július 13-a.

A Felsőzsolcát június 4-én elöntő árvíz és a védekezés hiányosságai miatt ismeretlen tettes ellen tett feljelentést a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészségen Milánkovich Ernő, a város egyik önkormányzati képviselője.

A képviselő arról írt beadványában, hogy megítélése szerint az árvíz nem pusztán a természet ereje miatt következett be, hanem emberi mulasztás eredménye is. Az ártér beépítése, az M30-as autópálya nem megfelelő megépítése, az árvízi védművek kiépítetlensége és a védekezésben tapasztalt hiányosságok szerinte felvetik a büntetőjogi felelősség kérdését is.

Milánkovich Ernő álláspontja szerint az engedélyek kiadásakor, valamint az árvízi védekezés alatt a különböző hatóságok nem megfelelően és nem szabályszerűen jártak el, ezért jelentősen nagyobb károkat okoztak Felsőzsolca lakosságának, mintha a munkájukat jól végezték volna.

A Miskolc melletti, hétezer lakosú város nagy részét június elején öntötte el a helybéliek által csak Kis-Sajónak nevezett vízfolyás. A városban több, mint 160 ház dőlt össze, a település 2200 lakóingatlanából 1800 sérült meg, az árvíz több mint 5 ezer embernek okozott kárt. Csupán az önkormányzati intézmények ingatlanjaiban legkevesebb 1,2 milliárd forintra becsülik a kárt.