Feloszlatták a miskolci Fideszt. A párt országos központja nem lacafacázott, hivatalosan “elégedetlenek” voltak a miskolci Fidesz munkájával. Öt ősfideszes esett áldozatul: Szinay Attila (eddigi frakcióvezető) , Lenártek András (miskolci pártelnök), Juga György (a miskolci Fidesz-szervezet egyik megalapítója), Tavaszi Zsolt (önkormányzati képviselő), Csutorás Géza. Az ügynek több oka is lehet.

Az egyik okról nem beszélhetünk, nem akarunk sajtópert. A másik, hogy ugyebár forradalom volt a szavazófülkékben. Ahogy a Fidesz hatalmi terjeszkedését és a demokratikus intézményekre mért csapások sorozatát látjuk, utólag nyilvánvalóvá vált, hogy ez egyfajta rákosista forradalom volt, csak a szavazók nem tudtak róla. Nemcsak a baloldali értelmiség, hanem a Fidesz félszövetségese, a Jobbik is a Rákosi-rendszer visszatéréséről beszél. (Sőt: “Az Országgyűlésben tartott sajtótájékoztatóján a politikus az Alkotmányvédelmi Hivatalt AVH néven emlegette…”)

Márpedig Rákosiék hatalomra kerülésük után a rendszer ellenségeivel is leszámoltak. S most Orbánék is. Így a rendszer ellensége Juga György, Lenártek András és Tavaszi Zsolt, akik 1994-ben elkövették a diktátorbán elleni főbűnt. Ekkor történt az (első és) utolsó olyan országos elnökválasztás a Fideszben, amikor Orbán Viktor ellen merészeltek jelölni valakit, történetesen Waschler Tamást. Leszámítva persze azt az elnökválasztási bohózatot, amikor első kormányzása idején Orbán miniszterelnökként lemondott a pártelnökségről. Szóval a miskolciak fő bűne az volt, hogy az 1994-es óriási választási kudarc után úgy gondolták, hogy a pártot vereségre vezető pártvezetés helyett újra van szükség. Ez egyébként a demokratikus szokás, ez történt most az MDF-ben, az MSZP-ben, az SZDSZ-ben és úgy általában külföldön is a demokratikus pártoknál.

Emlékeztető: 1992-93-ban a közvélemény-kutatásokon a Fidesz népszerűsége annyira magas volt, hogy elsöprő győzelemre álltak. Nagyobb volt az előnyük, mint a mostani parlamenti választások idején. Orbán Viktort már sokan miniszterelnök úrnak szólították, a Fidesz ekkor tette meg az elsőlépést a demokrácia ellen: a parlamenti bejutási küszöböt 8%-ra akarták emelni. A választásokon ezután 1994-ben kaptak 7%-ot, ha sikerült volna a tervük, ma nem lenne bent a Fidesz a parlamentben!!! 1993-94-re datálható az is, amikor az ultraliberális Fidesz egycsapásra megváltozott és szavazatszerzés céljából jobboldali konzervatív párt lett. Ezután már nem kiabálták a parlamentben felszólaló KDNP-s képviselőknek, hogy “térdre, csuhások!” Ájtatos, őszinte, hiteles, jó keresztény politikusokká váltak egy csapásra.

1994-ben Orbán nyerte az elnökválasztást, Waschlert pedig Rákosiék Orbánék kiszorították a pártvezetés közeléből, s szorították egyre kijjebb. De Orbán nem felejt, még most, 16 év után is bosszút állt az ellenfelét támogató miskolciakon. Kicsit hátborzongató: 16 évig készült arra, hogy leszámoljon, 16 évig forrt benne a gyűlölet és az utálat. Hát milyen ember ez? Ilyen. A legsötétebb bosszúálló lélek.

A miskolci fideszeseknek annyi, majd az országos pártközpont megmondja, hogy mi legyen Miskolcon. Majd ők Budapesten eldöntik, hogy ki lesz jó Miskolcon, egyelőre polgármester-jelöltet sem találtak még, hiszen a miskolci Fidesznek Juga György 2002-es alpolgármesteri bukása óta nincs igazi vezére, s arra a diktátorbán ék is nagyon odafigyeltek, hogy ne is legyen, valójában Juga alpolgármestersége sem tetszett nekik.

A Fideszben két ok miatt sincs polgármester-jelölt: egyrészt akik szóba jöhetnek, óvatosak, mert 1994 óta kézzel tapintható a feszültség az országos és a helyi pártvezetés között. Senki sem szeretné, ha Orbán összemosná Jugáékkal, mert akkor nem lehet közel kerülni a zsíros bödönhöz. Másrészt Káli Sándor erős és esélyes ellenfél, akárhogy is áll ma az MSZP népszerűsége, a fideszes polgármesterjelöltek ezért sem olyan bátrak, hiszen a miskolci polgármestert szinte lehetetlen vállalkozás legyőzni, pláne ilyen szétesett párttal a hátuk mögött.

Érdemes elgondolkodni azon is, hogy amíg nyolc évig ette ez az öt fideszes politikus az ellenzékiség keserű kenyerét, addig jók voltak a Fidesznek, most, hogy odakerültek a zsírosbödönhöz és lehet lopni meg lehet csípni a zsíros állásokat, kormányzati munkákat, most a szemétdombra hajítják saját elvtársaikat. Ellenzékben jók voltak, de a kormányzati jóból már nem jár nekik semmi. Nem mellesleg Tavaszi, Juga és Szinay a miskolci Fidesz három legértelmesebb politikusának számít, de a szavazófülkékben lezajlott neorákosista forradalom után nem ilyen emberekre van szükség, hanem minden Budapestről érkező kívánságot vakon teljesítő, ostoba szolgalelkű seggnyalókra.

VIKTOR! VIKTOR! VIKTOR! VIKTOR!