Több tízezer ruhagyári munkás tüntet négy napja Bangladesben, mert a 25 dolláros minimálbér helyett 70 dollárosat követelnek. A gyárak számos nyugati kereskedőhálózatnak szállítanak ruhát, például a H&M, a Tesco, a Carrefour, a Metro, a Tommy Hilfiger, a GAP és a Levi Strauss számára.

Bangladesben körülbelül 700 olyan üzemet zártak be kedden, amelyek neves európai ruhakereskedelmi áruházláncoknak dolgoznak. Több tízezer ruhagyári munkás napok óta tartó erőszakos tüntetése miatt volt szükség erre.

A bangladesi rendőrök gumilövedékekkel és könnygázzal próbálták szétoszlatni a tömeget a főváros, Dakka közelében található Ashulia nevű ipartelepen. A munkások barikádokat emeltek az utcákon és ruhákat szállító teherautókat gyújtottak fel. A dolgozók az eddigi 25 dolláros (5600 forintos) minimálbér helyett 70 dolláros (16 ezer forintos) havi fizetést követelnek.

A leállított 700 üzemben összesen körülbelül 800 ezer embert alkalmaznak, akik közül több tízezren demonstrálnak. A ruhagyári munkások tüntetései hétvégén kezdődtek, és négy napja tartanak Bangladesben.