Az államilag támogatott 29 egyetem, főiskola vezetői a Blikk birtokába került adatok szerint havi bruttó 57,06 millió forintot, vagyis évi 684 millió forintot visz haza.

A legjobban a Szegedi Tudományegyetem rektora, Szabó Gábor jár, akinek majd havi 3,5 millió forint üti a markát, míg a legkisebb fizetést Szabó János, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (ZMNE) első embere kapja – havi bruttó 750 ezer forintot. Szabó Jánosnak annak ellenére utalják havi rendszerességgel járandóságát, hogy befolyással üzérkedés gyanújával februárban letartóztatták.

A rektorpénzek ügye tavaly július óta húzódik, akkor derült ugyanis ki, hogy Solti László, a gödöllői Szent István Egyetem (SZIE) rektora csillagászati fizetése mellett 14 milliós prémiumot is felvehetett.

Az ügyben MRK is állást foglalt, szerintük az illetmények nem minősülnek nyilvános adatnak. Jóri András adatvédelmi biztos viszont hivatalból indított vizsgálata után arra a megállapításra jutott, hogy a rektorok illetménye közérdekből nyilvános adat.

Időközben bírósági ítélet is született: novemberben első fokon, nem jogerősen a Fővárosi Bíróság is úgy döntött, hogy a Szent István Egyetemnek ki kell adnia a rektor, a rektorhelyettesek és a dékánok fizetésére vonatkozó adatokat.

A felsőoktatási intézmények vezetői a jövedelmüket firtató kérdéseket gyakran hárítják el azzal, hogy nehéz megmondani: mit is értünk egy rektor fizetése alatt. Egy rektor jövedelme ugyanis több elemből áll. A garantált alapilletményt az egyetemi tanári alapilletmény – jelenleg 437 300 forint – százalékos arányában határozzák meg, de maximum a duplája, azaz 874 600 forint lehet. Az intézmények többségében a maximumot adják.

Természetesen jutalom is adható, amelynek mértéke az intézményvezető éves jövedelmének 80 százaléka lehetett, amely akkor járt, ha teljesítette a gazdasági tanács kritériumait. Hiller István oktatási miniszter tavaly – a rektori fizetések utáni fokozott sajtóérdeklődés előtt – jelentősen lecsökkentette a prémiumot: ez ma a rektor éves jövedelmének tíz százaléka lehet. A rektorok a maximum 60 ezer forint „magasabb vezetői pótlékon” felül további „vezetői pótlékot”, (például tanszékvezetői pótlékot) is kaphatnak, valamint „garantált illetményen felüli juttatást” (például oktatói vagy kutatói tevékenységért).

A titkolózó rektorokra végül Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás parancsolt rá: hozzák nyilvánosságra az adatokat.

A legjobban fizetett 12 rektor azonban vélhetően búcsút inthet pénze egy részének ugyanúgy, mint ahogy az állami társaságok vezetői. Orbán Viktor miniszterelnöknek a takarékoskodás jegyében meghirdetett 29 pontjában ugyanis többek között az is szerepel, hogy az állami cégvezetők fizetését havi 2 millió forintban maximalizálják.