Laphír szerint az MSZP-ben folyik ugyan a tisztújítás, a személyi megújulást azonban már korántsem tartják olyan fontosnak, mint korábban: Budapesten mindössze öt kerületben van új elnök, a helyi szervezeteknek pedig a fele cserélte le vezetőjét. Mindeközben enyhült az az igény, miszerint a parlamenti frakció egyes tagjait lecserélnék a listákon hátrébb szorult, mandátumot nem szerzett jelöltekre. A vérfrissítés ugyanis így sem lenne az igazi…

Folyamatosan zajlanak a helyi tisztújítások az MSZP városi, megyei szervezeteinél. Az országos tisztségekre a július 10-i kongresszuson választanak régi-új vezetőket.

Mesterházy Attilának valószínűleg nem lesz kihívója az elnöki posztért, az elnökhelyettesi posztra Molnár Csaba az egyik, a választmányi elnöki széket Botka László vagy Simon Gábor kaphatja.

A Népszabadság szerint az mindenesetre jól látszik, hogy a szocialista tagság valóban fontosnak tartja a személyi megújulást is, de messze nem olyan hévvel, mint azt a korábbi nyilatkozatok sejtetni engedték.

A fővárosban például mindössze öt kerületi szervezet választott magának új elnököt, a többiben újraválasztották az eddigi vezetőt. Hasonlóképp mindössze a helyi szervezetek felében választottak csak új vezetőt a szocialisták az eddig lezajlott helyi értekezleteken.

A lap úgy tudja: eközben gyengült az a korábban több helyről is erősített igény, hogy az MSZP orrnehéz parlamenti frakciójának tagjai közül többen adják vissza mandátumukat, és engedjék az Országgyűlésbe a friss arcokat. Ez technikailag a megyei listáról bejutottak esetében a megyei névsorban hátrébb szereplőknek, az országosoknál az országos listán következőknek adhatna esélyt a parlamenti munkára.

A lemaradókra való csere sem hozna igazi vérfrissítést, hiszen a listán következő politikusok is többségében már ismert arcok. Ha néhányan mégis visszaadnák országos listás mandátumukat, akkor az új arcok között például Keller László, Török Zsolt, Wiener György, Velez Árpád, Juhász Gábor, Teleki László, Szabó Zoltán, Suchman Tamás, Molnár Gyula, Kökény Mihály vagy Podolák György kerülhetne a T. Házba.