Nincs napirenden az önkormányzati kórházak államosítása, de területenként integrálják az intézményeket – jelentette ki a Világgazdaságnak adott interjújában Szócska Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkára.

Nincs napirenden az, hogy kikerüljenek az önkormányzatok tulajdonából az egészségügyi intézmények. Ugyanakkor már nyolc önkormányzat jelezte, hogy szívesen az állam rendelkezésére bocsátja intézményét a rendszer-átalakítási kísérleti programhoz.

Hangsúlyozta, hogy privatizációra semmiképpen sem gondolnak, ám ha a magántőke az egészségügyi rendszer fejlődését szolgálja, és nem borítja fel a hozzáférés méltányosságát, potenciális forráslehetőségként kezelik. Az államtitkár pártolná, hogy az egészségre káros termékek adójából pótolják ki az egészségügyi kasszát.

Szócska Miklós a Világgazdaságnak elmondta, szerinte az uniós pénzek eddig felhasználása az ágazatban megfelelő egészségügyi stratégia hiányában koordinálatlan volt. Lehet találni tartalékot az egészségügyi rendszerben, ha világos munkamegosztást alakítanak ki az ellátórendszer különböző szintjein. A mainál nagyobb területeken, koordináltan kell megszervezni a betegellátást az intézmények között, ez jelenleg esetleges.