Borsod megyében is a kormányzati újjáépítésben bíznak

Az első Orbán-kormány 2001-es, beregi újjáépítési programját tartaná követendőnek az árvíz sújtotta térségek helyreállítási munkáinál Miskolc szocialista polgármestere. Káli Sándor szerint független szakértőket és profi ingatlanközvetítőket is be kellene vonnia a kormánynak az újjáépítési munkába.

Az MSZP-s politikus szerint meg kell előzni azt is, hogy a közpénzen emelt, esetenként a korábbinál értékesebb, új házakkal a tulajdonosok panamázni tudjanak, a helyreállítási munkákba pedig be kell vonni a helyi építőipari vállalkozásokat is.

Káli Sándor szerint nincs könnyű helyzetben a kormány, amelynek 2001 után ismét eredményes újjáépítési munkát kell végeznie. A borsodi megyeszékhely szocialista polgármestere támogatná, hogy a nyerészkedés elkerülése érdekében – a korábbi helyreállításhoz hasonlóan – az állam jelzálogot jegyeztessen be a felépülő új házakra.

„Ez tényleg egy lehetséges változat, mert ha az állam ad valamit, akkor el is várhatja, hogy ez ne lehessen lehetőség bármiféle panamára.”

Ha valaki mégis áruba bocsátaná a közpénzen emelt otthonát, az eredeti és az új ház értéke közötti értékkülönbözetet ki kellene fizetnie. Káli Sándor szerint a kormánynak körültekintően kell eljárnia.

Káli Sándor polgármester, Miskolc, MSZP:

„Egy olyan független szakértő, aki már ilyet csinált életében, az kapja kézbe. Az biztos, hogy akár még egy helyi építőipari program is lehet, hiszen az építőipar is a megbízások hiányával küzd. Valahogy ezt kell összerakni, ha úgy tetszik, típuslakásokkal, ha úgy tetszik, meglévő ingatlanok felhasználásával.”