Nyilatkozatban tiltakozott száznyolc politikus, tudós és író a fideszes elszámoltatások ellen. Az aláírók között található többek között Bokros Lajos, Kuncze Gábor és Farkasházy Tivadar.

 

„A demokratikus jogállam magyar híveit növekvő aggodalommal tölti el, hogy az országgyűlési választás nyertesei a kormányváltást forradalomnak tekintik, a politikai ellenfél választási vereségét pedig alkalomnak az ellenféllel való leszámolásra” – olvasható abban a nyilatkozatban, amelyet vasárnap 108-an írtak alá.

Az aláírok között található többek között Bokros Lajos, az MDF EP-képviselője, Bauer Tamás, Béki Gabriella, Kuncze Gábor az SZDSZ korábbi országgyűlési képviselői, Heller Ágnes filozófus, Kenedi János történész, Vásárhelyi Mária szociológus, Konrád György író, Farkasházy Tivadar humorista.

A nyilatkozat szerint a Fidesz az elszámoltatás alatt összemossa a bűncselekményekért való felelősségre vonást a másfajta politika egzisztenciális szankcionálásával. Az aláírók szerint ez a jogállamban megengedhetetlen. Nehezményezik azt is, hogy több fideszes politikus is Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök elleni eljárással fenyegetőzött. „A negyvenes évek végén is így kezdődött a demokrácia felszámolása, és nem lehet kétségünk afelől, hogy a politikai ellenfélnek a közéletből való eltávolítása ezúttal is hasonló célt szolgál” – fogalmaz a szöveg.