Anne Frank lefeküdt a szomszéd fiúval

 

Anne Frank családja felháborodásának adott hangot Sharon Dogar írónő Annexed című regényének  tartalmát megismerve: szerintük a könyv bemocskolja a két éven át a nácik elől bujkáló, majd a Bergen Belsen-i koncentrációs táborban elhunyt kislány emlékét.

A II. világháború alatt, pontosabban 1942-44 között egy amszterdami lakásban bujkáló Frank naplójának története mellett párhuzamosan elmesélt új sztori a kislány egyik szomszédja, Peter van Pels szemszögéből mutatja be az eseményeket.

A fiú létező személy volt, Anne Frank is többször említést tesz róla naplójában, amiben egy kedves, szerény, visszahúzódó kisfiú képe rajzolódik ki az olvasó előtt. Dogar könyvében viszont ennek nyoma sincs, sőt, Peter igazi, hús-vér fiú, ébredező nemi vágyakkal, melyekhez a kis Anne kiváló partnernek bizonyult. A túlfűtött jelenetekkel és részletesen bemutatott szeretkezésekkel átszőtt napló egyetlen szépséghibája, hogy egy szó sem igaz belőle – a történetet Dogar találta ki az utolsó szóig.

Buddy Elias, Frank 84 éves unokatestvére, az Anne Frank nevében létrehozott alapítványt kezelője azt nyilatkozta a könyv kéziratának elolvasása után, hogy Otto, Anne apja félénk kisfiúként jellemezte Petert, így nem érti, miért kell a könyvben más színben feltüntetni, és főleg, miért kell megbecsteleníteni Anne Frank emlékét. Az írónő azzal indokolta a testiség megjelenítését, hogy többször is elolvasta a szülők álltal nem cenzúrázott eredeti naplókat, és szerinte Anne és Peter szeretők voltak.