Füst miatt visszafordult a Malév 660-os amszterdami járata vasárnap reggel Budapestre.

Hegedűs Ádám, a légitársaság kommunikációs vezetője elmondta, hogy a 7.15-kor felszálló gép azért fordult vissza a felszállást követően néhány perccel, mert füstöt észleltek a pilótafülkében és az utastérben.

A gép, 102 utassal a fedélzetén, miután körberepülte a repteret, negyed órával a felszállást követően biztonsággal leszállt a Ferihegyi repülőtéren. .

A kommunikációs vezető szerint a gépen mindenhol érezhető volt a füst, de az nem volt átláthatatlan, nem csapódtak ki a légzőmaszkok, a földet érés biztonságos volt, bár a hiba okát még mindig keresik. Hegedűs szerint az utasok orvosi vizsgálatára nincs szükség.

A légi társaság az utasokat még vasárnap eljuttatja Amszterdamba három saját, vagy valamelyik partnerlégitársaság járatával.

Az elmúlt hónapokban több kényszerleszállást is végrehajtottak Ferihegyen. Márciusban a Fedex egyik teherszállító gépe szakította meg útját az üzemanyagszint jelzőberendezésének hibája miatt.

Tavaly decemberben megrepedt a szélvédője, ezért tíz perccel a felszállás után visszafordult a francia légierő Dassailt Falcon 50-es gépe, ami a hiba észlelése után még fél órán át körözött, hogy az üzemanyag elhasználásával elérje a maximálisan engedélyezett leszállósúlyt.

Szintén tavaly decemberben, és szintén repedt szélvédő miatt szakította meg Budapesten az útját a Lufthansa Szófiából Münchenbe tartó járata