Miskolci tartalékos.  Fizikai felmérés nincs, az általános iskola elég, sőt bűnöző is lehetsz

 TARTALÉKOSOKAT VÁR A HONVÉDSÉG

Akár már a nyolc év általános iskola elvégzésével is csatlakozhat a csapathoz. Mindenki a képzettségének és képességének megfelelő beosztásba kerül. Van egy alap orvosi alkalmassági vizsgálat, azonban fizikai felmérés nincs, ugyanis, ha sikeres a jelentkezés, a szükséges alapkiképzést már a honvédség biztosítja, mindenkit felhoznak a megfelelő fizikai szintre.

Maga a kiképzés is nagyon rugalmas – osztotta meg az információt az alezredes. Alapvetően kétféle lehetőség van, az egyik egy egységes, ötvennapos kiképzési program, illetve vannak külön elvégezhető, rendszerint kétnapos modulok, amelyekből összesen minimum huszonöt napot kell abszolválni.

– A Magyar Honvédség jelentősen megemelte a kapható juttatásokat a területvédelmi tartalékosok számára is, a szerződéskötési díj 150 ezer forint, az éves rendelkezésre állási díj 600 ezer forint, amelyet havi bontásban is kérhetnek a tartalékosok. Ezek bruttó összegek. Ezen kívül mindenkinek napidíj is jár azokon a napokon, amikor behívjuk őket valamilyen katonai feladat elvégzésére. Ennek mértéke függ a beosztástól és a rendfokozattól – ismertette az aktuális számokat Orosz Antal, hangsúlyozva, hogy ezek kiegészítő jövedelmek, hiszen a tartalékosok – néhány kivételtől eltekintve -, valamilyen főállás mellett teljesítenek szolgálatot.

Papp Krisztina a 10. Majthényi Károly Területvédelmi Zászlóalj tartalékos főhadnagya a saját motivációjáról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy miért döntött civilként úgy, hogy belép a területvédelmi tartalékosok közé.

– Ez a történet sok évre nyúlik vissza, mindig is nagyon vonzott a honvédség, de az életem úgy alakult, hogy sokáig nem tudtam megvalósítani. Ahogy az életkörülményeim változtak, eljött az idő. Egy pillanat döntése volt az elhatározásom, hogy én fel akarok szerelni a Magyar Honvédség területvédelmi tartalékos állományába. Ezzel nagyon sok mindent kaptam, anyaként is például, hogy a gyermekemnek olyan értékrendet tudok mutatni, ami a mai világban sajnos már ritka, de szükséges ahhoz, hogy egy talpraesett és erős gyermeket tudjak nevelni belőle. Magánemberként is sokat kapok, egy olyan motivációt ad nekem a mindennapokban, hogy képes és alkalmas legyek a feladataim végrehajtására – emlékezett vissza a tartalékos főhadnagy.

Hozzátette, a civil foglalkozásában, az idősgondozásban is kamatoztatni tudja azt, amit tanul, tapasztal a honvédség keretein belül. Nagyon sok mindent át tud vinni azokból az ismeretekből, amiket területi tartalékosként szerez.

A Magyar Honvédség „Szeretem, megvédem!” toborzókampánya tehát egész júliusban tart, de természetesen a jelentkezésre egész évben lehetőség van. Várják azoknak a jelentkezését, akikben felébredt a hazaszeretet – ahogy a mottóban is áll -, és készen állnak azt megvédeni.

– Össztársadalmi érdek, hogy legyenek olyan képességeink és elkötelezett katonáink, akik meg tudják védeni az országunkat. A területvédelmi tartalékos alegységeknek ez a fő feladatuk, velük lehet biztosítani a nemzeti ellenállóképesség kiépítését – tette hozzá Orosz Antal alezredes.

minap.hu

 

Elítélt bűnözőket és külföldi vendégmunkásokat is vár a Magyar Honvédség

A jövőben akár külföldi állampolgárok, illetve büntetett előéletűek is lehetnek a Magyar Honvédség tagjai.

Július elsején lépett hatályba a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) számú kormányrendelet, amely gyakorlatilag lehetővé teszi, hogy börtönviselteket illetve külföldieket is felvegyenek a Magyar Honvédség legénységi állományába, írja a 24.hu.

A rendelet előkészítéséről korábban az rtl.hu is beszámolt, június közepén azt lehetett róla tudni, hogy a honvédek jogállásáról szóló törvény új módosításai tavaly szeptemberben kerültek volna az Országgyűlés elé, de miután megszakadtak a honvéd szakszervezetekkel a tárgyalások, az átfogó módosító javaslatot nem nyújtották be. A 21 ezer hivatásos és szerződéses katona életét alapjaiban megváltoztató új szabályozás végül kormányrendeletben érkezett meg, kikerülve a parlamenti jóváhagyást.

A törvényt felváltó kormányrendelet alapján többek között azokból az elítéltekből is lehet szerződéses katona, akik letöltötték jogerős szabadásvesztésüket. Júliustól a feljebbvaló mérlegelheti, hogy felvesz-e börtönviselt vagy büntetett előéletű személyt.

A rendelet 7. paragrafusának 4. pontja úgy fogalmaz, hogy

(4) Az e rendeletben meghatározott kivétellel nem létesíthető szolgálati viszony azzal,

  • a) aki büntetett előéletű,
  • b) aki büntetlen előéletű, de bűncselekmény elkövetése miatt jogerősen egy évet meghaladó tartamú, végrehajtandó szabadságvesztésre ítélték,
  • c) akivel szemben a bíróság lefokozás vagy szolgálati viszony megszüntetése büntetést szabott ki,
  • d) aki a betöltendő beosztás ellátásához szükséges tevékenység folytatását kizáró foglalkozástól eltiltás hatálya alatt áll,
  • e) aki próbára bocsátás intézkedés hatálya alatt áll,
  • f) aki két évnél súlyosabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény gyanúja miatt büntetőeljárás – ide nem értve a magánvádas vagy pótmagánvádas eljárást – hatálya alatt áll,
  • g) akit fegyelmi fenyítésként vagy méltatlanság megállapítása miatt lefokoztak, vagy akinek katonai szolgálati viszonyát megszüntették,
  • h) akivel szemben a jogviszony létesítésekor jogviszonymegszűnési ok áll fenn, és
  • i) aki honvédelmi szolgálati juttatásban részesül, az önkéntes tartalékos szolgálati viszony kivételével.

A fentebb kiemelt részek alól az 5. pont ad felmentést:

(5) A legénységi állományba vétel esetén el lehet tekinteni a (4) bekezdés a)–c), e) és g) pontjában foglalt feltételektől, mérlegelve a katonai szolgálatra jelentkező által elkövetett cselekmény vagy mulasztás súlyát vagy jellegét, a Honvédség tekintélyét és a működéséhez szükséges közbizalom megóvását.

A rendelet 7. paragrafusa nem ír elő kötelező állampolgárságot, csak annyit, hogy a külföldi jelentkezőnek legyen magyar nyelvismerete, rendelkezzen a szabad mozgás, tartózkodás jogával, huzamos tartózkodási jogosultsággal és feleljen meg a honvédelmi miniszter által meghatározott egyéb feltételeknek. Ezek alapján akár külföldi vendégmunkások is jelentkezhetnek a Magyar Honvédség soraiba.

Vargha Tamás, a honvédelmi tárca politikai államtitkára Novák Előd mihazánkos parlamenti képviselő fentiekkel kapcsolatos kérdésére úgy reagált, hogy a jövőben a Magyar Honvédség kapuit megnyitják „mindazok számára, akik az állományba vételi kritériumoknak megfelelnek, kellő elhivatottsággal rendelkeznek a magyar honvédelem ügye, valamint Magyarország védelme és szolgálata iránt”.

OLVASNIVALÓ

KÖZÉLET