Gyógyulj meg Pista bácsi, a munkás-paraszt hatalom még számít rád!

Felmentették az emberöléssel vádolt volt megyei tanácselnököt

Dudujka Pál cikke

Miskolc, szeptember 18.

Szigorúan bizalmas információkhoz jutott lapunk. Iván István volt megyei tanácselnököt, a megyei pártbizottság fegyelmi bizottságának egykori elnökét emberöléssel vádolták meg, a minap azonban felmentette a miskolci megyei bíróság büntetőtanácsa.

Iván István elvtársat nem kell bemutatni Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A közéletben jártas hétköznapi ember számára jól cseng Iván elvtárs neve. Meg is küzdött ezért. A most hatvankilenc éves Iván elvtárs közel húsz évig dolgozott lakatosként a kohászatban, 1949-ben a Borsod megye Pénzügyigazgatóság igazgatójává nevezték ki, majd 1951-ben a megyei tanács elnöke lett. Hat éven át vezette megye közigazgatását, megőrizte kommunista becsületét az ellenforradalom gyászos napjaiban is, 1956 végén azonban leváltották. A később életfogytiglani börtönre ítélt Földvárinak, utóbb a nemrég elhunyt Kukucska elvtársnak kellett a pozíciója.

iván istván hu mnl bazml 001 n 0208
Iván István

Iván elvtárs azonban nem volt funkciófüggő, csendben nyugdíjba vonult és átengedte a helyét. Megmaradt pusztán országgyűlési képviselőnek, amely funkciójában már 1953 óta szolgálta szocialista hazáját és népét! Az ekkor negyvenkilenc éves Iván elvtárs azonban nem tudott még megnyugodni, csak országgyűlési képviselőként dolgozni, ezért minden igyekezetét és szorgalmát a Párt szolgálatába állította. Egy év sem telt el és ismét felelősségteljes feladatot kapott a párttól: 1957 szeptemberétől egészen 1962-ig a megyei pártbizottság Adminisztratív Osztályát vezette. Fontos állás volt ez is. Az ő osztálya felügyelte a rendőrséget, amely ebben az időben kíméletlen harcot vívott az ellenforradalmárokkal szemben. Támogatta őket munkájukban Iván elvtárs is, aki kiállásáért megkapta a Munkás-Paraszt Hatalomért Érdemérmet. 1962-ben végül valóban nyugalomba vonult, azonban mint a megyei pártbizottság fegyelmi bizottságának az elnöke továbbra is pártmegbízatást látott el.

ivanelvtars

Azt mondják, az elmúlt években megromlott az egészségügyi állapota. Különösen az idegei lettek gyengék, s talán épp ez volt az, ami tragédiát okozott. Ez év januárjában egy iddogálás során, pillanatnyi elmezavar folytán, úgy megverte idős, nyolcvan év körüli rokonát, hogy az sérüléseibe a kórházban meghalt. A közel hatvan éves Iván elvtárs előzetes letartóztatásba került, majd megfosztották megyei pártbizottsági tagságától és fegyelmi bizottsági elnöki tisztségétől is. Iván elvtársról a vizsgálat során megállapították, hogy idegbetegségben szenved, amely olyan természetű, hogy kevés mennyiségű szeszes ital is olyan állapotot idéz nála elő, amikor cselekedetének nincsen tudatában. A miskolci megyei bíróság két nappal ezelőtt a szakértői vélemények alapján Iván elvtársat büntethetőséget kizáró ok folytán felmentette az emberölés vádja alól. Iván elvtárs gyógykezelésre szorul, s bízunk benne, hogy hamarosan javulni fog állapota! Gyógyulj meg Pista bácsi, a munkás-paraszt hatalom még számít rád!https://bomie.hu/felmentettek-az-emberolessel-vadolt-volt-megyei-tanacselnokot/