Tesla. Kolozsváron nyit üzletet Elon Musk

Az új személygépkocsik és a használt autók piaca is berobbant Romániában.

Tesla Shanghai Gigafactory

Nyitókép: Xiaolu Chu/Getty Images

Főtér értesülése szerint az emelkedő árak ellenére is növekedett Romániában az új személygépkocsik és a használt autók piaca, ráadásul Elon Musk elektromos autója, a Tesla hamarosan Kolozsváron is elérhető lesz.

Új üzleti lehetőség nyílik Kolozsváron azok számára, akik legalább 5000 négyzetméteres telekkel rendelkeznek, amelyen egy minimum 1500 négyzetméteres épület is található, és legalább 100 autó befogadására alkalmas parkolót tud biztosítani. Ugyanis ezen feltételek megléte esetén a telek tulajdonosa eséllyel pályázhat arra, hogy üzletet kössön Elon Musk vállalatával.

A Tesla a második romániai kirendeltségét ugyanis Kolozsváron tervezi megnyitni Bukarest után.

„Figyelem, Kolozsvár! Megfelelő autókereskedéseket keresünk az új kolozsvári Tesla Center számára” – hirdette meg a keresést az amerikai elektromosautó-gyártó.

A Tesla nemcsak Romániában, hanem Lengyelországban is bővít, a Balti-tenger partján fekvő Gdanski-öbölben a cég szintén új telephelyet nyit. A bukaresti Tesla Központjában már bemutatóterem és szervizközpont is működik. A megnövekedett kereslet miatt vág bele a cég a további bővítésbe, ugyanis

júniusban az új személygépkocsik piaca 12,03 százalékkal bővült éves összevetésben

– erősítette meg a romániai autógyártók egyesülete (ACAROM).

Az első nyári hónapban 21.358 új autót helyeztek forgalomba, ami 62,13 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Az év első hat hónapjában 82.505 új autót írattak forgalomba, míg 2023 azonos időszakában 73.645-öt.

A használt autók piaca még gyorsabban nőtt, 22,76 százalékkal.

Az első félévben 151.546 használt autót helyeztek forgalomba első alkalommal, szemben az egy évvel korábbi 123.443-al.