Három megyei településen is lehet megismételt szavazás illetve időközi önkormányzati választás

Jogszabálysértés vagy szavazategyenlőség miatt három Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen is lehet megismételt szavazás illetve időközi önkormányzati választás.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) tájékoztatása szerint a június 9-i önkormányzati és európai parlamenti választásokat követően több településen is újra kell szavazni jogszabálysértések vagy szavazategyenlőség miatt. Megyénkben Ricse, Vatta és Sajóivánka érintett

Július 7-én nyolc helyen tarthatnak ismételt választást jogi szabálytalanságok miatt. Hat településen – Nemesdéden, Ricsén, Penészleken, Nyírkátán, Ópályi egy részén és Nagytarcsa egy körzetében – a polgármester-választást ismétlik meg. Ófehértón és Nagykállón pedig a roma nemzetiségi önkormányzati választást kell újra lebonyolítani.

Június 9-én a több mint 1900 lakosú Ricsén négy független jelölt indult a polgármesteri címért. Az ott élők végül a jelenlegi polgármestert, Vécsi Istvánt választották újra, aki 372 szavazatot kapott. Horváth Bettina, akit a Fidesz-KDNP támogatott, 226 szavazatot szerzett, Dudás András 205-öt, Kaskó Barnabás Tamás pedig 41 szavazatot gyűjtött.

Igyekeztünk megtudni, mi a helyzet Ricsén, de hivatalos álláspontot egyelőre nem találtunk. A Nemzeti Választási Iroda csak azt közölte, hogy az ismételt szavazás várható, ugyanis a Kúria még nem hozta meg a döntését – dr. Vitányi Szilvia, a ricsei jegyző elmondása szerint.

Az eredményt Horváth Bettina támadta meg, aki a Facebook-oldalán ezt írta:  „Meg kell ismételni a szavazást Ricsén! A Területi Választási Bizottság ma az általam benyújtott bizonyítékok alapján egyhangú döntéssel a valasztás megismétlését rendelte el! Mert Ricsén sem győzhet a megfélemlítés, a hatalommal való visszaélés és a megvesztegetés! Nem félünk! Itt az idő, váltsuk le ezt a bűnös rendszert Ricsén!”

 

Az ismételt szavazásokon ugyanazok a jelöltek indulhatnak, mint eredetileg, de július 6-án délután 4 óráig még visszaléphetnek. A szavazóköri névjegyzékben azok szerepelhetnek, akik június 9-én is szavazhattak, illetve azok, akik azóta váltak nagykorúvá vagy szereztek választójogot. Új átjelentkezési vagy nemzetiségi regisztrációs kérelmeket nem fogadnak el. A korábbi mozgóurna-igénylések érvényben maradnak, de újak is benyújthatók.

Emellett nyolc további településen időközi választásokat írtak ki, mert június 9-én szavazategyenlőség alakult ki az első helyen végzett jelöltek között. Ezeket augusztus 25. és szeptember 22. között tartják meg Kissomlyón, Zalakomárban, Büssüben, Koppányszántóban, Bajánsenyén, Rátóton, Sajóivánkán és Kerepesen.

Sajóivánkán Mándoki Angelika és a regnáló polgármester, Seszták Ottó egyaránt 182 szavazatot kapott, Zsirka Gyula pedig nyolcat.

Vattán is várható egy időközi polgármester-választás (noha az az NVI közleményében nem szerepelt), mert ott is szavazategyenlőség alakult ki: a három független jelölt közül kettő is 239 voksot ért el, Dr. Molnár Sándorné és Birinyi László is, míg Zentay László 16-ot kapott.