Városi bányászat. Az olasz 9Tech nevű vállalat viszont mert nagyot álmodni

 

A napelemek újrahasznosítása jelenleg súlyosan mérgező anyagokkal oldható meg csak, az olasz 9Tech nevű vállalat viszont mert nagyon álmodni. Jelenleg napi 800 napelem újrahasznosítása a cél.

A 9Tech azt állítja, az üveg és az alumínium eltávolítása után egy 400 Celsius-fokra felfűtött kemencébe teszik az egész szerkezetet, ahol elpárolog a polimer. Ezt a gőzt egy szűrővel fogják fel, míg a kemence hőjét újrahasznosítják.

Ezután egy sor szűrőn és szitán megy keresztül a maradék anyag, amely során mechanikusan távolítják el a rezet, valamint szerves savat használ az ezüst visszanyerésére. A szilíciumot eközben egy háló fogja fel, így végül azt centrifugálással könnyen el lehet távolítani a többi anyagtól. A cég szerint a kísérlet üzem az ezüst 90 százalékát, a szilícium 95 százalékát és a réz 99 százalékát nyerte vissza. Az erről szóló tanulmány az IEEE Spectrumban jelent meg.

Az eljárás ugyan költségesebb, mint a jelenlegi megoldások, ám a környezetbarát tulajdonság és a visszanyert anyagok mennyisége (értéke) kárpótlás mindezért. A csapat jelenleg azon dolgozik, hogy napi 800 panelt dolgozzon fel.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.