Ősszel startol a „kerékpáros kéktúra” a Horizont!

Elfogadott kerékpáros fejlesztési tervezet

2022 novemberében írtunk arról, hogy az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központban tervezés alatt állt egy nagyon széleskörű, nagyon gazdag kerékpáros stratégiai terv, mely 2030-ig meghatározná a hazai bringás fejlesztési irányokat. Mivel Európában a közlekedési módok közül a kerékpározás részarányát tekintve Magyarország a harmadik helyen áll (csak Hollandia és Dánia előz meg minket), valamint a rekreáció terén is kimagasló szerepet tölt be ezen sportág, a kerékpáros fejlesztéseknek nagyon fontos szerepe van. Ahogy arról akkor Berencsi Miklós projektigazgató és Petényi Mirkó akkori kommunikációs igazgató beszélt, ezen terv részét képezte többek között a túravezetőképzés reformja, a bringás utak hálózatosítása, bike parkok építése, és egy, az országot átszelő, a Kéktúrához hasonló és azt nagyvonalakban követő kerékpáros túraútvonal is.

Ősszel startol a bringás kéktúra, avagy a Horizont kerékpáros túraútvonal!-3

Mivel május közepén ez a tervezet megjelent a Magyar Közlönyben, felkerestük Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős államtitkár urat, hogy a részletekről kérdezzük.

Mozgásvilág: Az a tény, hogy megjelent a Közlönyben a Nemzeti Kerékpáros Stratégia 2030 kiírása, azt jelenti, hogy elindulnak a fejlesztések?

Révész Máriusz: Cél nélkül senki nem tud megfelelő irányba haladni, ezért fontos egy olyan átfogó tervezet kidolgozása és elfogadása, melyhez a későbbiekben igazodhatunk, amikor a szükséges forrást meg tudjuk szerezni az egyes fejlesztések kialakítására. A stratégiában megfogalmazott célok ambíciózusak, azok megvalósítása nem könnyű feladat. 3 átfogó célt határoztunk meg: a mindennapi kerékpározás feltételeinek javítását, a kerékpáros turizmus lehetőségeinek bővítését, valamint a közlekedésbiztonság növelését, mely célok eléréshez szükséges fejlesztéseket és intézkedéseket írja le ez a tervezet. 

Nem kisebb jövőképet fogalmaztuk meg, mint hogy Magyarországon 2030-ban a kerékpározás gyors, biztonságos, hozzáférhető és gazdaságos legyen, ezáltal vonzó alternatívát jelentsen a mindennapi közlekedésben, valamint a legkedveltebb szabadidős eszköz is legyen. Összességben szeretnénk hazánkat Kelet-Európa elsőszámú kerékpárosbarát országává tenni!

És igen, a tervezet elfogadásával együtt már egyes fejlesztések el is kezdődtek…https://www.mozgasvilag.hu/kerekpar/hirek/osszel-startol-a-bringaskektura-avagy-a-horizont-kerekparos-turautvonal