Dupla korrupció. Kormányhivatali dolgozónak jó lesz. Helló bazmegye

Egy észak-magyarországi kormánytisztviselő elbukott egy megbízhatósági vizsgálaton, amelynek során a Nemzeti Védelmi Szolgálat korrupciós bűncselekményt tárt fel.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ), miután megszerezte az ügyészség előzetes jóváhagyását, megbízhatósági vizsgálatot kezdeményezett egy észak-magyarországi kormányhivatal alkalmazottja ellen. A vizsgálat részeként fiktív dokumentumokat használtak fel egy közigazgatási bírságot eredményező eljárás elindításához. A gyanú szerint a kormánytisztviselő kapcsolatba lépett az eljárásban érintett vállalat képviselőjének kiadott személlyel, és találkozót beszélt meg vele.

A nyilvános helyen zajló beszélgetés során a kormánytisztviselő tanácsokkal látta el a cég állítólagos képviselőjét – aki valójában a Nemzeti Védelmi Szolgálat munkatársa volt – arról, milyen hamis tartalmú iratok benyújtásával lehet minimalizálni a kiszabandó bírságot.

A hivatalos személy, visszaélve pozíciójával, elfogadott 150 ezer forintot azért, hogy a közigazgatási eljárást a vállalat javára befolyásolja. Mi több, ígéretet tett arra is, hogy a jövőben is hasonló segítséget nyújt.

Miután a kormánytisztviselőnél megtalálták a megbízhatósági vizsgálat során használt bankjegyeket, előállították a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészségre, ahol gyanúsítottként hallgatták ki. A kihallgatás során a kormánytisztviselő beismerte a terhére rótt bűncselekmény elkövetését.

Az előnyért hivatali helyzetével visszaélve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette súlyos következményekkel jár, a büntetési tétel két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés. Súlyosbító körülmény, hogy a kormánytisztviselőt 2023 tavaszán már elítélték hasonló bűncselekmény miatt, akkor 2 év, de 4 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Tehát a jelenlegi cselekményt felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követte el.

A nyomozó ügyészség a gyanúsított letartóztatását indítványozta akkor, azonban a bíróság úgy ítélte meg, hogy elegendő az enyhébb kényszerintézkedés, a bűnügyi felügyelet elrendelése. Az ügyészség nem értett egyet ezzel a döntéssel, és fellebbezést nyújtott be a végzés ellen.

Fotó. A képen nincsennek a fenti ügyben szereplő személyek. Figyelem