Nem sokkal azután, hogy Orbán Viktor a román szélsőjobboldali pártot, az AUR-t nevezte meg az európai jobboldali erők összefogásának akadályaként, békülékeny gesztust tett a román párt.

Claudiu Târziu EP-képviselő a Politicónak arról beszélt, hogy a Fidesz előtt továbbra is nyitva áll az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) pártcsaládja.

„Mindig a nagyobb frakció mellett álltunk. Patthelyzetbe kerültünk, a legmagasabb szinten kell folytatni a párbeszédet. De szerintem továbbra is nyitva az ajtó” – mondta a politikus, aki szerint a problémát a két párt közti kommunikáció hiánya okozta.

Claudiu Târziu
photo_camera Claudiu Târziu Fotó: PATRICIA DE MELO MOREIRA/AFP

Az AUR (Románok Egyesüléséért Szövetség) idén 14 százalékot ért el az európai parlamenti választáson, így a második legerősebb román párt lett. Miután hat képviselőjükkel csatlakoztak az ECR-hoz, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője arról írt, hogy a Fidesz mégsem akar belépni az ECR-frakcióba, mert „szó sem lehet róla, hogy a párt a szélsőségesen magyarellenes román AUR-ral üljön egy frakcióban”

Az ECR időközben a harmadik legnagyobb frakció lett az Európai Parlamentben, miután megelőzte a liberális Renew csoportot. Orbán korábban azt mondta, örülne, ha csatlakozhatnának az ECR-hoz a Fidesz képviselői.

Az EP-választás után személyesen is tárgyalt a pártcsaládot vezető Giorgia Melonival, de az olasz miniszterelnök elutasította a Fideszt. A döntés azonban nem biztos, hogy végleges, Orbán hétfőn Rómában újra találkozott Melonival