Miskolc. Az Újgyőri főtértől nem messze található szavazókörben ugyanakkor voltak gyanús jelek…

Az Újgyőri főtértől nem messze található szavazókörben ugyanakkor voltak gyanús jelek: délután egy óra körül egy kisbusz és egy autó érkezett egyszerre, és egy tucat ember szállt ki. A személyautó megvárta a szavazókat, akik a szavazásról visszaérve hosszan beszélgettek a sofőrrel – aki várakozásunk alatt látványosan a kocsink felé nézegetett – majd beültek, és elhajtottak.

Bár együtt érkeztek, a furgon azonban üresen indult el – a szavazásról kiérő nagyjából 8 fő egy kis álldogálás után gyalog indult el, miközben egy utcával arrébb egy férfi mutogatott nekik egy környező utca irányába. Egy másik, szintén kisbusz is kétszer fordult ott tartózkodásunk alatt, mindig nyolcan szálltak ki belőle.

A buszoztatás már önmagában lehet választási bűncselekmény: a választási törvény szerint a kilenc fős vagy annál nagyobb járművekkel tilos szavazókat szállítani a szavazóhelyiségekhez, illetve törvénybe ütközik a szállítás szervezése és a többszöri fordulás is. A legutóbbi választáson, a 2022-es országgyűlési választáson a tapasztalatok alapján előbbire figyeltek a „választási taxisok”, egyszerre jellemzően csak 4-5 embert szállítottak, azonban több helyről is arról számoltak be megfigyelők, hogy többször fordult egy-egy autó.

Egymást őrzik a jelöltek segítői Arnóton

A Miskolctól kevesebb, mint 10 kilométerre található Arnóton is rendben volt minden a szavazókörben egy szavazatszámláló beszámolója szerint. Azonban azt is hozzátette, egyetlen furcsaságról hallott, azt is a szavazóhelyiségen kívül. A temető környékén két polgármesterjelölthöz tartozó csoport is őrzi az elsősorban romák lakta utca elejét – azt nem tudni, egymást ellenőrzik, hogy így garantálják, nem történik választási csalás, vagy mindenki mást akarnak szemmel tartani.https://atlatszo.hu/orszagszerte/2024/06/09/miskolc-es-kornyeke-sokszor-fordulo-kisbuszok-temetonel-strazsalo-csapatok/