Veres Pál Laurence Olivier-t idézte.  Rudolf Szonja lett az évad legjobb színésznője Miskolcon

 

Az ünnepi évad sok szempontból meghatározó volt a miskolci teátrum életében

Veres Pál, Miskolc polgármestere Laurence Olivier Oscar-díjas színész, rendező gondolatait idézte a színház 200. évadának záró társulati ülésén. „Hiszek a színházban, mint a gondolat ragyogásának legfőbb hirdetőjében. (…) Hiszem, hogy egy nagyvárosban – de még egy kisvárosban vagy faluban is – egy kiváló színház külső látható jele egy belső ígéretes kultúrának.”

– Én hiszem, hogy ez így van itt is. A mi színházunk nem csupán látható jel, nem csak gyertyaláng, hanem inkább egy csillagos égbolt ragyogása. Egy olyan ragyogás, mely térben és időben egyaránt tartósan és messze világít. Miskolc egy olyan kincsesláda, hogy melybe vakon belenyúlván bármit fogunk is meg, kincs kerül a kezünkbe. A mi kincseink nem ékszerek, aranytárgyak, hanem emberek, alkotóközösségek. Olyanok, mint a Miskolci Nemzeti Színház és társulata, mely egyik legdrágább kincsünk. Önök a mi kincseink, azt hiszem, ezt minden miskolci nevében mondhatom – köszönte meg a társulat munkáját Veres
Pál.
A színház idén is elindította saját közönségszavazását, ahol a nézők szerint az évad Legjobb színművésznője Rudolf Szonja, az évad Legjobb színművésze Rózsa Krisztián volt, az évad Legjobb előadásának pedig a Rusznyák Gábor rendezésében készült A szálemiek című előadást választották.

A Legjobb énekkari művész Kacsenyák Gábor lett, aki zenekarával, a Here We Are-ral a 2024-es A Dal című műsor elődöntőjéig jutott Együtt egyedül című dalukkal, és akinek jóvoltából az Ivanov című előadásban szívszaggató dallamok csendülnek fel. A Legjobb táncművész idén Kepess Boglárka volt a társulat szerint, aki A szerelem hatalma című előadás főszerepét táncolhatta el. Az Évad színművészének Rózsa Krisztiánt választotta a miskolci társulat.

A társulat tagjai az évadzárón

Idén a Legjobb műszaki kolléga Kulcsár Gábor színpadmester lett, az évad Legjobb kulisszák mögött kollégájának Kertész Ágnest, a női szabótár vezetőjét választották, a Legkedvesebb nézőtéri dolgozó díját pedig Szárazné Margóka vehette át. A színház vezetősége által odaítélt Spiritus-díjat Tóth Krisztián Tibor műszaki vezető-helyettes érdemelte ki az évadban nyújtott kiemelkedő munkájáért, a Művészeti Tanács Díját pedig Farkas Beáta nemzetközi kapcsolatokért felelős művészeti titkár, fesztiválmenedzser kapta.
Két új Örökös tagot avatott idén a színház: Kerekes Valéria színművésznőt és Pusztai Rita nézőtéri felügyelőt.

Díjak, elismerések az évadban:
A miniszter félrelép – Legjobb előadás (DOTTORE-DÍJ), VIDOR Fesztivál, Nyíregyháza (rendező: Keszég László)
Feketeszárú cseresznye – Legjobb előadás, Városmajori Színházi Szemle (rendező: Szőcs Artur)
Lajos András – Legjobb férfi főszereplő (Feketeszárú cseresznye), Városmajori Színházi Szemle
Simon Zoltán – Peremartoni Krisztina saját alapítású díja, Városmajori Színházi Szemle

Simon Zoltán – jelölés: Színikritikusok Díja 2023: A „K” ügy című előadásban nyújtott alakításáért (rendező: Rusznyák Gábor)
Megyei Prima-díj – Miskolci Nemzeti Színház
Keresztes Sándor – Aase-díj
Harangozó Lili – 2024 Legjobb női táncművésze Színházi táncos kategóriában (a Magyar
Táncművészek Szövetségének díja)
Lajos András – Déryné díj
Osváth Tibor énekkari művész: „A Civilek Támogatásáért” díj

Az évad számokban:
Az ünnepi évadban 9058 db bérletet értékesített a színház, és 486 előadást tartottak. Összesen közel 135 000 néző tekintette meg előadásokat , valamint 78 tantermi előadásra, és 7 vendégelőadásra is sor került idén.

Vendégjátékok az évadban:
Vidor Fesztivál: A miniszter félrelép
Városmajori Szabadtéri Színpad: Feketeszárú cseresznye
Városmajori Szabadtéri Színpad: Babaház (Nóra)
Csokonai Nemzeti Színház: A kékszakállú herceg vára (2 előadás)
Dr. Kemény Ferenc Körcsarnok, Eger: Feketeszárú cseresznye
Nemzeti Táncszínház: Vörös napló – Marilyn Monroe története (a Miskolci Balett előadása)