Miskolc. Varga Andi nem szerette a cigányokat?

– Valóban nincs hivatalos engedélyünk a szoborra, hiszen amikor írásban megkerestük Varga Andrea alpolgármestert, az volt az álláspont, hogy Miskolcnak nincs kötődése Dr. Ámbédkar személyéhez, ezért nem tudják elképzelni, hogy közterületen álljon a mellszobra – ismertette az igazgató a szobor állításának körülményeit. A boon.hu kérdésére elmondta, hogy a szobrot 2022. március 21-én, az antirasszista világnapon állították fel.

– Valóban közterület a Tátra utca, de az iskolánk bejárata, így elhelyeztük a szobrot. Amint az új városi közgyűlés megkezdi a munkáját, újra nekirugaszkodunk az engedélyeztetésnek – nyilatkozta Derdák Tibor.

India büszke azokra a cigány fiatalokra, akik itt tanulnak, és szeretnénk, ha Miskolc is büszke lenne rájuk

– zárta a szavait az igazgató.

Orsós János, a Dr. Ámbédkar Iskola alapítója és fenntartója, a Dzsaj Bhím Közösség elnöke az üggyel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy Miskolc lakóinak joga van eldönteniük, hogy kihez kötődnek.

Ki Dr. Ámbédkár?

Bhímráo Rámdzsí Ámbédkar indiai jogász, közgazdász, politikus és társadalmi reformer, az indiai érinthetetlenek, a nők és a munkások jogaiért folyó mozgalom vezéralakja, buddhista szent. A független India első igazságügyi minisztere, India alkotmányának megtervezője.