Miskolc és Nyékládháza között kisiklott vonat. A mozdonyvezető hibázott

Ezt állapította meg a Miskolc és Nyékládháza között kisiklott vonat miatt indult vizsgálat!

2022. augusztus 25-én 3 óra 40 perckor Nyékládháza és Miskolc-Rendező állomások között a 48205 sz. tehervonat 13. kocsija egy forgóvázzal kisiklott.

A mozdonyvezető a kisiklást nem észlelte, a vonattal továbbhaladt.

Később, Nyékládháza állomás 9 sz. váltóján a kisiklott forgóváz kerekei a sínre visszaléptek. A vonatot előbb Mezőkeresztes-Mezőnyárád, majd továbbindulás után Mezőkövesd állomáson állították meg vizsgálat céljából. A kisiklott forgóváz jelentősen megrongálta a vasúti pályát, továbbá azon két fénysorompó pályaelemeit és egy hőnfutásjelző berendezést.

A kisiklás helyén a vasúti pályában egyazon helyen irány- és fekszinthiba is volt, amelyeket a pályafelügyeleti eljárások során korábban felfedeztek, és emiatt sebességkorlátozást vezettek be.

Vágánygeometriai hiba a 1750+99 és 1750+82 sz. szelvények között a jobb vágányban
Forrás: Közlekedésbiztonsági Szervezetet

A mozdonyvezető a pályahibára ráhaladva túllépte a megengedett sebességet, ahol a túlságosan megnövekedett dinamikus terhelés hatására az érintett kocsi kisiklott. A következményeket fokozta, hogy a mozdonyvezető nem azonosította, hogy kisiklott vonatot továbbít, ezért a vasúti pályát 5,5 km hosszban megrongálta.