Hogyan utazzunk krónikus betegséggel?

  • utasbiztosítás
  • krónikus betegség
  • nyaralás

Az utazás megtervezése mindig izgalmas, ám azok számára, akik krónikus betegséggel élnek, nem árt az extra felkészülés mind a célország sajátosságaival, mind pedig a lehetséges egészségügyi problémákkal kapcsolatban.

Utasbiztosítás tekintetében a biztosítók többsége nem definiálja a krónikus betegségeket, de általánosságban ide tartozik a cukorbetegség, a magas vérnyomás, bizonyos endokrin betegségek, epilepszia, de a krónikus szívbetegség is (szívelégtelenség nélkül).

Fedezi az utasbiztosítás a krónikus betegséggel kapcsolatos kezelést?

Nem minden biztosító kínál azonos feltételeket a krónikus betegséggel kapcsolatos ellátásra vagy az emiatt történt útlemondásra, ezért érdemes alaposan átolvasni a biztosítási feltételekben az ezzel kapcsolatos fedezeteket és korlátozásokat. A krónikus betegség akuttá válása esetén felmerült költségek térítési limitjei például alacsonyabbak lehetnek, mint a sürgősségi betegségi ellátás biztosítási összege.
A kártérítéshez a legtöbb biztosító megszabja, hogy a biztosítási szerződés megkötését megelőző 12 hónapban a betegség nem igényelt kórházi, ambuláns kezelést, valamint a biztosított kezelőorvosa nem tiltotta meg az utazást.

Az utazás előtt mindenképpen érdemes konzultálni a kezelőorvossal, már csak azért is, mert kártérítés esetén a biztosító kérheti a szakorvos írásos hozzájárulását az utazáshoz. Ez az igazolás általában nem lehet régebbi, mint az utazás kezdete előtti egy hét.
Emellett lehetnek olyan eszközök, például inzulin vagy injekciós tű, amit orvosi igazolás nélkül nem engednek fel a repülőgépre.

A megfelelő felkészültség nagyban hozzájárulhat a nyaralás alatti gondtalan időtöltéshez. Utasbiztosítás kalkulátorunkban pár kattintással megnézheti az egyes biztosítók ajánlatait, illetve tájékozódhat a biztosítási feltételekről: