Magyarország 500 év óta állandóan a rossz oldalra áll

Fischer Ádám: „Szinte mindent elrontottunk. Magyarország 500 év óta állandóan a rossz oldalra

Minden háborút elveszített, soha nem vont le olyan tanulságot, amilyet a németek. Van a magyar történelemben olyan ember, aki levonta volna a tanulságot abból, hogy például Kossuth Lajos mit csinált rosszul? Én mindenesetre Széchenyi István pártján állok.

Nem tetszik nekem a Rákosi Mátyás alapította Kossuth-díj, vagy az, hogy még mindig az ötös a legjobb jegy az iskolában, és nem az egyes, mint egész Európában. Vagy a vastaps. Amihez annak idején azt kellett ütemesen mondani, hogy „Sztálin–Rákosi”! Ezt (és a többit) az oroszoktól vettük át, amit sokan nem is tudnak. Itt mi mindig jobban tudjuk azt, mi mitől jó, és ha attól eltérsz, akkor rossz vagy.

Legendás történet a híres olasz tenor, Enrico Caruso budapesti bukása. A világszerte ünnepelt operaénekes úgy merte énekelni Radames áriáját az Aidából, ahogyan azt Giuseppe Verdi kérte, a végén elhalkulva. A magyar közönség hozzászokott a nagy, kitartott hangokhoz, és kipfujolta Carusót. Bennem is voltak hasonló gátak, és ha eltérő gondolataim voltak, mondjuk a zenével kapcsolatosan, rögtön megszólalt a belső hang: ne csináld! Most, idősebb koromban, sok mindent merek másképp csinálni, és mindenkinek tetszik, és értékeli azt, hogy másképp csinálom, mint a többiek.

 

HVG: Eszébe jutnak a világ aktuális problémái, az, hogy merre tartunk, amikor Wagner tetralógiáját, A Nibelung gyűrűjét vezényli?

F.Á.: A mű a hatalom akarásáról, az emberek születéséről, pusztulásáról és mindezek körforgásáról is szól. És a hiábavalóságról. Arról, hogy a hatalom és a pénz az abszolút érték. Nem tudjuk, miért, de kell nekünk, és aztán aki megkapja a hatalmat, megkapja a pénzt, elbújik a barlangba, mint Fafner a darabban, és egész biztosan nem csinál semmit, csupán döngeti a mellét, hogy enyém a kincs. Sajnos ilyenek az emberek. És ez Alberich, a nibelung átka: akarja mindenki a pénzt, és senki se örüljön neki! Hihetetlen, hogy Wagner mennyire átlátta ezt, és nyilvánvalóvá tette, hogy ez alapigazság. Azt szeretném, akik megnézik az előadásunkat, tudatosítsák ezt magukban, és gondolkodjanak rajta.

SZATMÁRI RÓBERT