A betonlapok előnyei az otthoni építkezések során

Az építőipari megoldások fejlődésének egyik legfőbb eredménye, hogy az otthoni építkezési munkálatok is egyszerűbbé váltak az utóbbi időben.

Számos olyan kész megoldás kapható ugyanis, amilyenek a nagy betonlapok, amelyek felhasználása számos előnnyel jár és számos alkalmazási lehetőséget kínálnak. Ezek közé tartoznak a beton járólapok.

Ezek a járólapok egyre népszerűbbek Magyarországon is, elsősorban a széleskörű felhasználási lehetőség miatt. Használhatók ugyanis teraszokhoz, felhajtókhoz, de akár a medencék burkolására is. A beton blokk elemekből összetevődő járólapoknak számos változata érhető el a piacon, de akár otthon is elkészíthető.

Ezek az elemek cement, homok, színező anyagok és kavics felhasználásával készítik, ezért is nevezzük őket beton járólapoknak. Maga a gyártási folyamat úgy néz ki, hogy az összeállt keveréket kiöntik egy előre elkészített öntőformába, majd vibrációs eljárással összenyomják még merevedés előtt. Ilyen módon egy rugalmas lap áll össze, amely rendkívüli időtállósággal rendelkezik.

Az alábbiakban megtudhatod, milyen előnyös tulajdonságai vannak a beton járólapoknak a szabványos megoldásokkal szemben.

 

Olcsóbb, praktikusabb

Az utóbbi időben a beton járólapok iránti kereslet jelentősen megnőtt, szemben a szabványos betonlapokkal, ezt ugyanis több érv is alátámasztja. Első helyen mindjárt a költséghatékonyságot érdemes kiemelni.

A szabványos lapok általában 10-15%-kal drágábbak, mit a betonos megoldások, ugyanakkor viszont időtállóbbak, tehát hosszú ideig nem kell azok javításán, vagy cseréjén gondolkodni. 

A felhasználás terén is vannak lényegi eltérések. A betonburkolatok egyik jellemzője, hogy azok egymásba illeszthető elemekből állnak össze, ezzel szemben a szabványos lapokat helyben kell beépíteni és meg kell várni azt is, hogy megkössenek.

 

A betonlapok legfontosabb tulajdonságai

Essen szó a folytatásban a legfontosabb tulajdonságokról, amelyek ismeretében te magad is megalapozottabban hozhatsz döntést arról, hogy a ház körüli munkálatok során melyik megoldás felel meg a leginkább. Ugyanakkor, javasolni tudjuk azt is, hogy nézz meg néhány online videót a különböző anyagok felhasználásáról, ez is sokat segíthet, illetve, jó ötlet lehet szakember véleményét is kikérni.

Ami a betonlapok előnyeit illeti, első helyen érdemes a tartósságot megemlíteni. A beton egy hosszú ideig stabil, tartós anyag, amely megfelelő körülmények között akár több évtizedre is megoldást kínál. A beton a csúszással szemben is ellenálló, tehát ilyen formán biztonságosnak is tekinthető.

Jelentős előnye a teherbírás, ezért is használják ezt az anyagot hidak, nagyobb épületek és egyéb infrastrukturális projektek megvalósítása során, hiszen az ellenálló képessége nyomán jó befektetésnek minősül.

A másik kulcsszó ezen megoldás esetében a változatosság. Az ilyen burkolólapok ugyanis többféle méretben, színben, kidolgozásban elérhetők. Ahány forgalmazónál nézel szét, annyiféle megoldást találhatsz. A legjobb megoldás felmérni az igényeidet és lehetőségeidet és persze lemérni a teret, amelyhez fel szeretnéd használni és ennek alapján kiválasztani a megfelelőt.

Essen azért néhány szó a betonlapok hátrányos tulajdonságairól is, hiszen nincs olyan építészeti megoldás, amelynél ne kéne ilyesmivel is számolni. A beton egyik hátránya a porózussága, ami miatt foltosodhat. Emiatt fontos az is, hogy a kivitelezés is precíz és pontos legyen, lehetőleg végezze azt szakértő, mint ahogy az is, hogy a későbbiek során ha a meghibásodás jelét tapasztalod, azonnal végezd el a szükséges javításokat.