Török úgy látja, mintha Magyar időben észbe kapott volna, nem az ellenzéki mantrát mondta fel, hanem elkezdett úgy beszélni, mintha a 1998-as vagy a 2002-es Fidesz nyelvén szólalna meg.

Török Gábor politikai elemző volt a Partizán szerda esti élő adásának egyik vendége. Az alábbiakban összefoglaljuk a csaknem másfél órás beszélgetés legérdekesebb gondolatait.

Hogyan alakultak az erőviszonyok a Fideszben Novák Katalin és Varga Judit lemondása után? Török Gábor szerint most a szokásosnál is több találgatás van arról, hogy ki erősödött meg, és ki gyengült. A válsághelyzet lehetőséget ad Orbán Viktornak, hogy újrakeverje a kártyákat, de ez még nem történt meg, majd csak június 9. után. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter helyzete alapvetően megrendült, „szinte biztos, hogy az ő pozícióját érinteni fogja” az átalakítás. Orbán Viktor az utolsó pillanatig bizonytalanságban tartja a kádereit. Lázár János nyertesnek tűnik, Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter távozásáról pletykálnak, de ezekre a kérdésekre csak a vasárnapi választás után kapunk válaszokat.

Feszültségek a gazdasági szférában. Török szerint pénzhiány van, ez hozza felszínre a feszültségeket. A költségvetés nincs abban a helyzetben, hogy forrásokat tudjon adni a NER-hez közeli világnak. Így csak egymás kárára tudnak terjeszkedni, növekedni. Racionális folyamatnak vagyunk tanúi: sokkal kevesebb az elosztható forrás, erősebb a konkurenciaharc. „Láthatunk majd nagyon drasztikus felvételeket bilincsben elvezetett gazdasági vezetőkről?” – tette fel a kérdést a műsorvezető. Az elemző szerint amíg a hit megmarad, hogy a miniszterelnök uralja a helyzetet, addig nem lesznek érdemi változások, „a kétharmad továbbra is megvan”.

 

telex.hu