Sok a cseresznye

Idén a megszokottnál korábban indult a cseresznye szezonja, az enyhe időjárás ugyanis előbbre hozta az édes, nyári gyümölcs szüretelésének időszakát. Egyes fajtákat már leszedtek és a piacra vittek a kereskedők, néhány fajta azonban csak a következő napokban, hetekben érik meg, ami miatt a törhetik még a fejüket a termelők.

cseresznye005
Cseresznyedömping van a Búza téri piacon
Fotó: Vajda János

A cseresznye szereti az esőt, csapadékos időjárásra van szükség ahhoz, hogy kellően nagy szemek csüngjenek le a fáról. Ha szárazság tapasztalható a tavaszi hónapokban, öntözéssel vagy csepegtetéssel lehet orvosolni a problémát – írja a promotions.hu.

Széles kínálat

Piaci körsétánkon megállapítható volt, hogy szinte minden pulton helyet kapott a cseresznye. A kis ropogósnak 800 forint kilója, a leginkább keresett szomolyai ára pedig 1200-1300 forint körül mozog, ám 2200-2500 forintért kapható különleges extranagy szemű változat is. Legjobban a dzsemnek való aprószemű földieper megy 1500 forint kilónkénti áron akár ládástól is viszik. Egyébként már megjelent az őszibarack, sárgabarack, jön a sárga és zödbélű dinnye is minimum két héttel hamarabb ért ide, mint szokásos és előreláthatólag nagy mennyiség várható mindegyikből – tudta a boon.hu.